LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Pattedyr
Pattedyr
Klassifikation:
  • Rige: Dyr (Animalia)
  • Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
  • Klasse: Pattedyr (Mammalia)
Ordner:
Pattedyr er oprindeligt landlevende hvirveldyr med fire lemmer, der primært kendetegnes af at være varmblodet, have en pels og at kunne producere modermælk. Navnet pattedyr kommer faktisk af, at deres dyreunger får mælk via mælkekirtler, som kaldes for patter.

De typiske kendetegn ved pattedyr
Huden er næsten altid beklædt med hår; de har et fuldstændig forbenet kranium med 2 nakkeledknuder; underkæbens grene består hver af en enkelt knogle, der er indleddet på tindingebenet, mens ledbenet optræder som en af øreknoglerne, hammeren. Pattedyr ånder ved lunger, som sammen med hjertet, der har 4 helt adskilte kamre, ligger i brysthulen, hvilken bagtil begrænses af mellemgulvet. Den store hjernes to halvdele er forenede ved en hjernebjælke (corpus callosum). Fosteret er udstyret med fosterhinder (Amnion og Allantois); efter fødslen ernæres ungerne en tid ved at die moren, heraf navnet pattedyr (Mammalia).

Udvikling
Pattedyr dukkede første gang op for mere end 200 millioner år siden og har siden udviklet sig til en stor og forskelligartet dyregruppe. Deres udvikling har især været præget af, at de sammenlignet med andre dyregrupper har en større hjerne i forhold til den øvrige kropsstørrelse. Pattedyr har også muligheden for på kort sigt at tilpasse sig skiftende miljøer ved at ændre deres adfærd. Dette har igennem årtusinders udviklingshistorie givet dem et lille forspring.

Vores viden om pattedyrenes første fremkomst har store mangler, da de første pattedyr var små og skrøbelige. Deres små skrøbelige knogler er derfor ofte ikke blevet overleveret til i dag. Det er dog lykkedes at finde fossiler også af meget tidlige pattedyr. De viser at pattedyrene allerede eksisterede under dinosaurernes tilstedeværelse på jorden, og at de især har udviklet sig i mange forskelligartede arter igennem tertiær-perioden som begyndte for cirka 65 millioner år siden.

Klassifikation
Pattedyrenes klassifikation er under løbende revision efterhånden som mere viden bliver tilføjet til det vi allerede ved.

Der er endnu ikke opnået konsensus om hvor mange ordener pattedyrene skal opdeles i, så dette antal varierer fra 22-30 ordener. Der dukker også stadig nye pattedyr op, som ikke tidligere har været beskrevet, og så bliver nogle arter udryddet.