LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Chinchilla
Chinchilla

Chinchilla
Klassifikation:
Art:
Chinchilla lanigera
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Sydamerika
Huler og sprækker
FødeGrove tornede græsarter, urter
Vægt
 - ved fødslen
400-600 gram
? kg
Længde
 - krop
 - hale

22-38 cm
7-15 cm
LevealderOp til 20 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
? år
111 dage

?
1-6 (to kuld per år)
Chinchillaen er en gnaver. Chinchillaen kommer fra Sydamerika hvor de lever i huler og sprækker i klipperne i Andesbjergene. Dyrene holder sammen i store kolonier gerne med over 100 individer. Den vilde chinchilla er dog i dag stort set udryddet som følge af rovdrift på grund af deres fine pels. I dag opdrættes chinchillaer i pelsfarme og de holdes også som kæledyr.

Der er som udgangspunkt to arter af chinchillaer, den langhalede som er beskrevet i denne artikel og korthalet (Chinchilla brevicaudata). Chinchillaen lever i op til 5.000 meters højde, og tåler derfor ikke ret godt temperaturer over 25 grader. Til gengæld er kulde ikke noget problem for chinchillaen, og det er også grundet kulden, at chinchillaen føder fuldt udviklede unger.

Chinchillaen er overvejende nataktiv, men kan dog ses siddende fremme i det tidlige morgenlys, og i den sene aftensol.

Chinchillaen lever udelukkende af den meget begrænsede vegetation, der hovedsageligt består af grove tornede græsarter, og urter.

Chinchillaen bruger sine forpoter som en hånd, til at tage fat om sin mad. De har dog ikke en tommelfinger som os. Der er ikke meget vand i de områder chinchillaen kommer fra, så chinchillaens væskebehov bliver dækket gennem det den spiser.

Som hos andre gnavere vokser chinchillaens tænder gennem hele livet, for at kompensere for det hårde slid de bliver udsat for, ved at tygge den grove føde.

Udseende
En fuldvoksen chinchilla vejer cirka 400-600 gram. Hunnerne er generelt lidt større end hannerne.

Chinchillaen findes i flere tusinde farvevariationer, men den oprindelige farvevariation er grå - også kaldet standardgrå. De andre farvevariationer er mutationer der er fremkommet i fangenskab, og siden er avlet videre på.