LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Hasselmus
Hasselmus

Hasselmus
Klassifikation:
Art:
Muscardinus avellanarius
(Carl von Linné, 1758)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Mellem- og Nordeuropa
Hasselskov
FødeAltædende
Vægt

 - ved fødslen
? gram
? gram
Længde
 - halen
68 mm
yderligere 70 mm
Levealder?
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
? år
? dage

(gns )
op til
Hasselmus (Muscardinus avellanarius) er den eneste danske gnaver af syvsoverfamilien (Myoxidae).

Den er lidt mindre end en husmus, hvem den i det ydre ligner noget. Kroppen cirka 68 mm, Halen cirka 70 mm lang, snuden er mere but; ørene kortere og bredere, mere hårede; øjnene større. Der er 4/4 ikke rodåbne, foldede kindtænder. På alle poterne er der 5 tæer, men tommelen er lille, med negl. Halen er af kroppens længde, dækket af ret lange og tætte brungule hår. Pelsen på oversiden brungul; undersiden hvidgul, blot brystet hvidt.

Natdyr, der hovedsagelig lever i egeskove med hassel som underskov. Den er overordentlig behændig og livlig og hopper som et egern fra gren til gren.

Føden, helst hasselnødder, som den behandler på egernvis, men også agern, korn, frø af saftige frugter og bær, bladknopper og så videre, holder den med forpoterne, mens den æder.

Om dagen ligger den sammenrullet og sover helst i sit kuglerunde bo, som den om sommeren bygger kunstfærdig i buskene af hø, blade, rødder, hår og lignende. Her fødes to gange om året indtil 6 unger, der hurtig er voksne.

Om efteråret er alle meget fede og har samlet et rigeligt vinterforråd i et hult træ, under trærødder eller lignende steder. Her danner de en sammenfiltret kugle af mos og blade, og deri borer de sig ind, ruller sig helt sammen og sover nu i 6-7 måneder en meget fast vintersøvn, der alt efter vinterens strenghed afbrydes sjældnere eller hyppigere, mens dyret æder lidt.

Det er i det hele en overordentlig nydelig lille skabning, der gerne lever selskabelig, og når de kun ses så sjælden, er det mest på grund af deres skjulte levemåde.

I Danmark er den sjælden, da den her har nordgrænsen for sin udbredelseszone; kun fundet på Sjælland og Fyn. Findes ikke i Norge, men er truffet i Syd- og Mellemsverige og kendes for øvrigt fra hele Mellemeuropa fra Midtitalien til England og fra Balkan til Sydsverige.