LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Myreslugere
Myreslugere

Myresluger
Klassifikation:
Arter:
Myreslugere (Myrmecophagridae). Blandt de sydamerikanske gumlere minder myreslugernes familie i levemåde og udstyr mest om den gamle verdens jordsvin og skældyr; men hele den indre bygning viser, at der intet slægtskab er, hvorimod myreslugerne står dovendyrene og de uddøde kæmpedovendyr nær, ja disse sidste kunne meget vel opfattes som den fælles stamme, hvorfra på den ene side de bladædende dovendyr, på den anden de insektædende myreslugere har deres udspring.

Myreslugere er dyr af yderst ejendommelig type. Hovedet er langstrakt og mundhulen stor og tandløs, men mundspalten, der sidder helt ude i snudespidsen, er yderst lille. Herigennem strækkes den lange, ormformede tunge ud; med denne fanges føden, der navnlig består af myrer, der irriteres og bider sig fast, og termitter, der hænger fast i det klæbrige spyt, der i mængde udsondres fra de vældige spytkirtler og altid rigelig væder tungen.

Kroppen er klædt med hår. Forfødderne træder kun på sålens ydre kant, der har en dertil indrettet trædepude, mens de krumme kløer under gangen slås ind mod fodsålen. I skelettet er det underlig afglattede hoved uden fremspring, der markerer øjenhulen, den ufuldstændige kindbue, den lange spinkle underkæbe og de flerdobbelte ledtappe på de bageste bryst- og de forreste lændehvirvler de mest karakteristiske træk. Uterus er udelt, og moderkagen kuppelformet som hos dovendyrene, hvem de også ligner i kønsorganernes bygning.

Der findes tre arter, der er så forskellige, at de hyppigst anses for at repræsentere hver sin slægt.