LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Dromedar
Dromedar

Dromedar
Klassifikation:
Art:
Camelus dromedarius
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop


Føde
Vægt
 - ved fødslen
op til 520 kg
kg
Længde
 - Højde
meter
2,3 meter
Levealder28 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
år
13 mdr

Dromedaren (Camelus dromedarius) er i familie med kameler og lamaer, men kendes fra kamelen på at den kun har én pukkel mod kamelens to. Dromedaren levede oprindeligt vildt i Sahara og på Den Arabiske Halvø. Den kaldes derfor somme tider »Arabisk kamel«. I dag findes der ikke oprindelige vildtlevende bestande mere.

Udseende
Dromedaren kan blive 2,30 meter høj, kan veje op til 520 kilogram og blive 28 år gammel.

Dromedarer har kun en tand i overmunden.

Adfærd
Dromedaren er drøvtygger så den fordøjer sin mad i flere omgange i forskellige maver. En dromedar kan drikke over 100 liter vand på en dag.

Dromedaren er drægtig i 13 måneder.

Kultur
Dromedarer var meget vigtige for handelen i Sahara-ørkenen. Transporten blev gennemført med karavaner af dromedarer, som blev opfedet i et vist antal måneder enten i Maghreblandene eller i Sahelområdet, før de blev samlet til en karavane. Ifølge den vidt berejste Ibn Battuta (1304-1368), der fulgte én af karavanerne, bestod de gennemsnitligt af cirka 1.000 dromedarer, men nogle kunne være så store som 12.000.

Sproglig note
Det engelske ord camel bruges både om kameler (to pukler) og dromedarer hvilket kan føre til misforståelser. Det er ikke kameler, men dromedarer der er afbildet på Camel-cigaretpakker og på omslaget af The Camel Book (uofficielt kaldenavn for bogen Programming Perl af Wall, Christiansen & Schwartz).