LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Hest
Hest
Klassifikation:
Art:
Equus caballus
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Over det meste af verden
FødeGræsser
Vægt
 - ved fødslen
op til 1.200 kg
kg
Højde
 - skuldrene

Op til 190 cm
Levealdermax 62 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
24-48 mdr
11½ mdr

et føl
1-2
Hesten (Equus caballus) er et firbenet pattedyr. Den er tågænger, det vil sige, at den går på spidsen af en enkelt tånegl - hoven. Hesten er planteæder og flokdyr (i polygyne flokke). Det ældste individ som man har registreret blev omkring 62 år. Der lever cirka 70 millioner heste på verdensplan. I Danmark er der cirka 100.000.

Der er stor usikkerhed om hvor og hvornår hesten blev tæmmet, men det kan meget vel have været i Mellemøsten for henved 8.000 år siden.

Hesten har været meget anvendt som transportmiddel og trækkraft. Normalt inddeles hesten i to hovedgrupper: Tunge heste, der anvendes som arbejdsheste og trækdyr samt lette heste, der anvendes som trav- og galophest eller anden form for ridning.

Vildheste findes endnu, i form af den udrydningstruede Przewalskis hest (Equus przewalski) på de centralasiatiske stepper. Przewalskis hest er blevet udsat i Frankrig, Ukraine og Cobi-ørkenen, hvor der i dag derfor er bestande af hesten. Den kan også ses i en lang række af zoologiske haver. Herudover findes vilde tamheste - efterkommere af undslupne tamheste for eksempel mustangerne i Nordamerika og Sydfrankrigs Camarqueheste. I hestefamilien kan man også se zebra, vildæsel, muldyr og æsel.

Heste varierer meget i størrelse og udseende. Przwalskis hest vejer cirka 350 kilogram, mens Shine tamhesten kan veje helt op til 1.200 kilogram og nå en skulderhøjde på op til 190 centimeter. Hvis hestens stangmål er under 148 centimeter, hedder den en pony. Der er ialt mere end 500 hesteracer.

En lang række lande har avlet hesteracer specifikke for deres land. Danmark har den Jydske hest og Frederiksborgeren.

Hesten har meget stærke instinkter, specielt flokinstinktet, seksualdriften og flugtinstinket er meget stærkt repræsenteret i hesten, dette på trods af de mange års avl og menneskelig påvirkning.

Hesten var oprindelig et byttedyr og kunne ikke overleve alene i naturen i særlig lang tid.

Hesten har forskellige navne alt efter hvilken slags det er:

Føl (unge)
Plag (unghest)
Hingst (voksen hanhest)
Vallak (kastreret hingst)
Hoppe (voksen hunhest)
Pony (hest med et stangmål under 148 centimeter)

Hesteracer
Gotlandsruss
Islandsk hest
Przwalskis hest
Shetlandspony
Shine hest