LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Hvidt næsehorn
Hvidt næsehorn

Hvidt næsehorn
Klassifikation:
Art:
Ceratotherium simum
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Afrika
Savanne
FødeGræsser
Vægt
 - ved fødslen
Han 2-2,3 ton; hun 1,6 ton
80 kg
Højde
 - skuldrene

170-183 cm
Levealder35-45 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
Han 10 år; hun 6 år
490 dage

en kalv
1
Det hvide næsehorn eller det bredsnudede næsehorn som det også kaldes er et næsehorn i ordenen af uparrettåede hovdyr. Arten er den eneste i slægten ceratotherium.

Navnet det hvide næsehorn har den egentlig fået ved en fejl. Det hvide næsehorn er ikke lysere end sin artsfælle det sorte næsehorn. Det hvide næsehorn blev af boerne i Sydafrika kaldt for »Wijde«, og dette blev til »white« på engelsk og »hvid« på dansk. Wijde betyder »bred« og hentyder til næsehornets brede mund. Det bredsnudede næsehorn er derfor en mere korrekt betegnelse for arten.

Dyret er et af de største landlevende pattedyr kun overgået i vægt af elefanter og flodheste. Dyret har en skulderhøjde på 170-183 centimeter og har en længde på 325-420 centimeter. Hannen vejer 2-2,3 ton, mens hunnen når en vægt på 1,6 ton. Det hvide næsehorn har to horn, det forreste er i gennemsnit 60 centimeter, men kan nå en længde på 150 centimeter. Arten lever næsten udelukkende af græs.

Bestanden er på cirka 8.500 individer. Arten har to underarter. For den sydlige underart Ceratotherium simum simum er bestanden nogenlunde stabil på omkring 8.500, mens den nordlige underart Ceratotherium simum cottoni er akut truet med mindre end 30 tilbageværende eksemplarer.