LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Indisk næsehorn
Indisk næsehorn

Indisk næsehorn
Klassifikation:
Art:
Rhinoceros unicornis
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Nepal, Indien
Græsarealer
FødeGræsser
Vægt
 - ved fødslen
Han 2-2,3 ton; hun 1,6 ton
80 kg
Højde
 - skuldrene

cirka 180 cm
Levealder35-45 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
Han 10 år; hun 6 år
16 mdr

en kalv
1
Det indiske næsehorn (Rhinoceros unicornis) lever i Nepal og Assam, Indien. Det er afgrænset til de høje græsarealer og skove i bakkerne omkring Himalaya. Det indiske næsehorn er en glimrende svømmer. Det kan løb med en fart af op til 55 km/t over en kort distance. Det har en veludviklet hørelse og lugtesans, men et dårligt syn.

Næsehornet kan udseendemæssigt ligne noget fra en forhistorisk tid, med sin tykke grålige hud, der har store folder. Næsehornet har næsten ingen kropsbehåring. Fuldt udvoksede hanner er betydelig større end hunnerne med deres cirka 1,8 meter i højden og 2,3 ton på vægten. De kan blive op til 3,6 meter lange. Det indiske næsehorn har et horn, som kan ses hos både hannen og hunnen. Ungen får først sit horn når den er cirka 1 år gammel. Hornet bliver fra 20 til 61 centimeter langt.

Hannerne er kønsmodne når de når en alder af ni år, og hunnerne når de er fem år. De får deres første kalve når de er mellem seks og otte år. Drægtighedsperioden er på 16 måneder. Hunnen får en kalv cirka hver 3 år. Hunnen er meget opmærksom og beskyttende i forhold til sin unge, og ungen bliver i flere år hos moren. Hunnerne og deres kalve bliver normalt sammen i grupper. Hannen går normalt rundt alene og er meget territorial i sin opførelse. Det indiske næsehorn kan blive op til 45 år.

Det indiske næsehorn bliver jaget for sit horn. Der er mindre end 2.500 individer tilbage i naturen og det indiske næsehorn er derfor en truet art.

Der er blevet taget skridt til at sikre overlevelsen for næsehornet af de indiske og nepalesiske myndigheder i samarbejde med WWF. Kaziranga nationalparken og Manas National Park, begge i Assam samt Royal Chtiwan nationalparken i Nepal er i dag hjemsted for det indiske næsehorn.