LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Lama
Lama

Lama
Klassifikation:
Art:
Lama glama
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Sydamerika
FødeGræsser samt blade
Vægt
 - ved fødslen
8-16 kg
130-155 kg
Længde
 - skulderhøjde
meter
1-1,25 meter
Levealder15-20 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
1-2 år
348-368 dage
1
Lamaen (Lama glama) kan blive endnu større end guanacoen. Den findes kun tæmmet og træffes hyppigst i det sydlige Peru. Hovedet er ikke så fint som guanakoens, ørerne er lidt kortere. Trædepuderne er noget større, og her findes bruskpuder på håndled og bryst. Som hos andre tamdyr er farven meget varierende, ofte broget. De holdes i vældige hjorder, der aldrig kommer i hus, men vel om natten drives ind i indhegninger, mens de om dagen klarer sig selv.

Kød og skind bruges meget, men det er dog som lastdyr, at lamaen spillede den største rolle. Byrden, 50-75 kilogram, blev fordelt på begge sidere af ryggen, og med et lededyr med flag og klokke i spidsen bevægede karavaner på 300-400 sig tidligere med stor sikkerhed på de vanskeligste bjergveje. Den enkelte havde på vejen fuld frihed til at æde, drikke og gå, som den havde lyst; kun nogle få førere og hyrder fulgte med. Mere end 20-25 kilometer nåede de dog ikke. Navnlig til at bære sølvet ned fra minerne ved Potosi var de meget brugt, men først fortrængte æsler og muldyr dem og senere jernbanerne.

Du kan på lamaens ører se hvilket humør den er i. Vender øerne fremad mod dig, er den nysgerrig. Vrikker den med øerne er den urolig. Har den lagt sine ører ned, er den vred og hvis de hænger og dingler, er den afslappet.