LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Yakokse
Yakokse

Yakokse
Klassifikation:
Art:
Bos grunniens
Yakokse (Bos grunniens eller Poephagus grunniens) er en okse med langhåret pels.

Udbredelse
Yakoksen lever i Centralasien, Tibet og nogle steder i Indien. De kan leve helt op til 6.100 meter over havets overflade, hvilket alene kan lade sig gøre fordi de har et forøget antal af røde blodceller og en højere koncentration af hæmoglobin end andre pattedyr. De lever ikke lavere end 4.000 meter over havest overflade.

Udseende
Yakoksen er et stort dyr på helt op til et ton. De vilde yakokser kan være helt op til dobbelt så store som de tamme. De vilde individeres horn er ofte også meget kraftigere; helt op til en meter i længden.

Den bruges som ride- og lastdyr i Tibet. Dyret har en højde på cirka 1,5 meter (op til 2 meter for vilde yakokser) og en længde på 4 meter. Hannen er markant større og tungere end hunnen (cirka 3 gange så tung).

De er også godt beskyttet af deres pels, der når helt ned til jorden. Den kan på grund af denne pels klare temperaturer helt ned til -40 grader celsius.

Adfærd
Yakoksen muher ikke som de køer vi normalt kender, de grynter derimod.

Selv om dyret er godt tungt er det alligevel adræt, en udholdende løber og en dygtig klatrer. Deres brede fødder giver dem et godt afsæt og støtte på klipperne og forhindrer dem også i at synke ned i sneen.

Man kan observere yakokserne gå i række hvor de omhyggeligt træder i hinandens fodspor afsat af den forangående yakokse. En effektiv måde at undgå at ryge i en eventuel gletscherspalte.

Hunnerne samler sig i flokke på 20-200 individer, mens hannerne ofte lever alene eller i små ungkarlegrupper. Når først parringstiden sætter ind udkæmper hannerne store slag om de bedste hunner.

Yakoksen får en unge ad gangen, som de er drægtig med i cirka 8,5-9 måneder. De kan blive op til 25 år gamle. Hunnen bliver kønsmoden i en alder af 3-4 år.

Føde
Hvis der er mangel på vand kan yakoksen spise sne i steden for og dermed få dækket sit behov for væske. Ellers lever den af småbuske, græs og laver, som den finder ved at gå og skrabe i sneen.