LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Zebra
Zebra

Zebraer i Zoo København
Klassifikation:
Art:
Equus grevyi
Equus zebra
Equus burchelli
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Det centrale, sydlige og østlige Afrika
Savanne
FødeGræs
Vægt

 - ved fødslen
250 kg
30 kg
Skulderhøjde
 - længde
125 cm
240 cm
Levealder25-30 år
Kønsmoden  
Drægtighed
Føl
 - normalt
 - min/max
efter 2½-3 år
12 mdr

1
1
Zebraen lever i store flokke på savanner i det centrale, sydlige og østlige Afrika. Den kan ikke som hesten tæmmes.

Arter
Zebraens klassifikation er ikke fuldstændig afklaret, men den opdeles normalt i følgende 3 arter og 2 underarter:
  1. Grevys zebra (Equus grevyi)
  2. Bjergzebra (Equus zebra)
  3. Burchells zebra (Equus burchelli), kaldes også for steppezebra
Steppezebraen kan ligesom hesten krydses med æslet. Her i Danmark blev der på Bornholm for år tilbage født en sådan krydsning. Mere almindeligt er krydsning mellem zebra og hest. Der findes hele flokke af sådanne vilde krydsninger i Sydafrika.

Udseende
Zebraen er lys med mørke tværstriber. Den har lange ører, opadstående manke og små hove. Hver art kendes på stribernes mønstre. Striberne er sorte eller mørkebrune på hvid bund, hos føllene er de dog lys rødbrune. Steppezebraen kan (blandt andet) kendes ved, at der er »skyggestriber« i de hvide striber. Zebraen vejer cirka 250 kilogram. Den måler 240 cm i længden og 125 cm i skulderhøjde (stangmål).

Adfærd
Zebraen er et flokdyr, de lever i småflokke på op til cirka 16 medlemmer, 1 hingst med hopper og deres føl. Når en hingst bliver kønsmoden, bliver den jaget ud af flokken af sin far. Hingste uden flok kan finde sammen i ungkarleflokke eller leve alene. Hingstene kan finde på at kidnappe hopper fra andre flokke, og unge hopper er mere tilbøjelige til at blive kidnappet end ældre hopper!

Hingstens opgave (ud over at stjæle hopper fra hinanden) er også at forsvare flokken mod løver og hyæner. Man har eksempler på, at et spark fra en zebra har slået en plettet hyæne ihjel. Men også zebraens bid kan være farligt. Hingsten har tydeligt kraftigere hals end hoppen, og det er for bedre at kunne slås mod de andre hingste.