LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Pukkelhval
Pukkelhval

Klassifikation:
Art:
Megaptera novaeangliae
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Hele verden
Oceanerne

Udbredelseskort
FødePlankton, krill og fisk
Vægt
 - ved fødslen
150 ton
700 kg
Længde op til 16 meter
Levealder40-50 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
5 år
11 mdr

1
?
Pukkelhvalen (Megaptera novaeangliae) er et pattedyr der tilhører underordenen bardehvaler. Det er en stor hval. Et voksent individ er normalt fra 12-16 meter lang og vejer cirka 36 ton. Hvalen er kendt for sine spring over vandet og veludviklede sang. Pukkelhvalen lever i oceanerne over hele kloden og er et yndet mål for hval-turister. Den ses undetiden også i Danmark.

I dag findes omkring 20.000 pukkelhvaler i hele verden.

Udseende
Pukkelhvalen er meget nem at identificere. Den har et kort og tykt legeme og dens karakteristiske hoved udgør 1/3 af hele legemslængden; brystfinnerne meget lange (i forhold til andre hvalarter), smalle, sabelformede og spidse; dens bølgede og takkede forrand er besat med stærkt fremstående knuder; rygfinnen lav; forrest på snuden og læberne en del knoldformede, hårbærende knuder; strube- og bugfurer færre og bredere end hos de andre finhvaler, gerne 25-40 i tal. Halefinnens bagrand udtunget i småflige; barderne korte og brede. Puklerne og bulerne har givet den dens navn.

Oversiden i reglen sort, undersiden mere eller mindre hvid eller hvidbroget, sjælden helt sort; brystfinnen oftest ganske hvid; barderne brunsorte, antal i hver overkæbe 320, indtil 75 centimeter lange, hvirvlerne 51-53.

Pukkelhvalers hale er som menneskers fingeraftryk. Ved hjælp af halefotos kan forskere kende de enkelte individer fra hinanden. Pukkelhvalen har et stort register af lyde, og derfor er dens hvalsang berømt over hele verden.

Den største pukkelhval registreret var 19 meter lang og havde finner som hver var på seks meter.

Adfærd
Kalven er omkring 4-4,5 meter lang når den bliver født og vejer cirka 700 kilogram. Kalvene passes af deres mor de første 6 måneder, de følgende 6 måneder er den på en delt kost fra henholdsvis deres mor og egen kost. Kalvene forlader deres mor i starten af deres andet leveår. På dette tidspunkt er de cirka 9 meter lange. Pukkelhvalen bliver seksuel aktiv ved femårs alderen.

Hunhvalerne føder normalt unger hvert 2 eller 3 år, enkelte individer kan dog føde en kalv i 2 efterfølgende år. Drægtighedsperioden er på 11 måneder.

Pukkelhvalen bliver fra 40-50 år gammel.

Føde
Pukkelhvalen æder krill, som den sier ud af vandet ved hjælp af barderne, men den kan også aktivt jage fisk, som den kan lamme ved at slå de lange finner eller halen ned i vandoverfladen med et brag. Flere hvaler kan også finde på at slå sig sammen om jagten. De bygger et fiskenet, ved at puste bobler i en ring. Fiskene svømmer ikke igennem boblerne og bliver derfor på et afgrænset område. Hvalerne skiftes til at svømme op gennem bobbeltragten og æde af den indfangne fiskestime.