LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Spækhugger
Spækhugger

Spækhugger
Klassifikation:
Art:
Orcinus orca
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Alle verdenshavene
ukendt

Udbredelseskort
FødeFisk, pattedyr
Vægt
 - ved fødslen
op til 2 ton
ukendt kg
Længde 7-9 meter
Levealderop til 70 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
ukendt mdr
15-16 mdr

1
ukendt
Spækhuggerne hører til tandhvalerne. De bliver også kaldt »havets ulve«, for de jager i flok og spiser hvad de kan fange. Faktisk er netop spækhuggeren et af de farligste rovdyr man kan møde i havet.

I bugten ud for Paihia i New Zealand kan man komme på svømmetur med delfiner. Men af og til dukker en spækhuggerflok op og turisterne må blive ombord og nøjes med at nyde synet af verdens største delfin - spækhuggeren eller som de kalder den dernede - orca.

Store hajer som den hvide haj flygter hvis der er spækhuggere i farvandet. Sæler står også på spækhuggerens spiseseddel. I Sydamerika findes en sælkoloni hvor de store spækhuggere kaster sig helt op på land for at fange sæler. Der er så skrå en strand at de kan mave sig tilbage i vandet med en uheldig sæl i munden. En spækhugger skal have 5 sæler om dagen for at overleve.

Lykkes det en flok spækhuggere at liste sig ind på delfiner spiser de også dem. Selv de store hvaler som pukkelhval og blåhval kan spækhuggerne finde på at sætte tænderne i.

Som snack elsker spækhuggere at spise rokker. Rokker er i familie med hajerne. De har en flad tallerkenformet krop og en lang hale med en spids på som de bruger til at forsvare sig med. Spækhuggerne bider halen af dem og kan så spise dem uden problemer.

Selvom spækhuggeren lyder som en barsk fætter er der så vidt man ved ingen mennesker der er endt som spækhuggerføde.

Udbredelse
Spækhuggere er en af de hvaler der faktisk lever i havene over hele jorden. De foretrækker køligt vand og ses derfor ikke ret tit i troperne. Til gengæld er de ligeglade med koldt vand og findes altid omkring polerne ved Arktis og Antarktis, rundt om Canada, Nordamerika og Sydamerika og også ved Europas kyster. Selv her i Danmark har vi af og til besøg selvom de her er sjældne.

Fjender
Spækhuggeren er hvad man på engelsk kalder »top predator« Det betyder at den er det øverste rovdyr i en lang fødekæde. Det betyder igen at der faktisk ikke er nogen rovdyr, der spiser levende spækhuggere. Spækhuggeres problemer er derfor hovedsageligt sygdom og mangel på føde

Udseende
Spækhuggere bliver omkring 7-9 meter lange og kan veje op til 10 tons. De bliver cirka lige så gamle som mennesker. Spækhuggeren er sort og hvid. Den har en høj sort rygfinne og sorte forluffer. Ryggen er sort og hovedet og halen er sort. Spækhuggerens bug og underkæbe er hvid.

Hvis man ser spækhuggeren ovenfra er den derfor sort og hvis man ser den nedefra er den hvid. På den måde er den kamoufleret, så dens byttedyr ikke så godt kan se den i vandet.

Hunspækhuggeren bærer ungen i omkring 15-16 måneder før den bliver født. Ungen bliver født med halen først så den ikke drukner. Og ungen bliver ved sin mor i omkring 2 år. Ungen får mælk, ligesom alle andre pattedyr også gør.

Hvis du vil søge videre på internettet på andre sprog så hedder spækhuggeren »orca« eller »killer whale« på engelsk.