LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Kloakdyr
Kloakdyr

Klassifikation:
Familier:
  •   Myrepindsvin (Tachyglossidae)
  •   Næbdyr (Ornithorhynchidae)
  •    (Kollikodontidae) †
  •    (Steropodontidae) †
Kloakdyrene er en meget speciel gruppe af pattedyr. Der findes kun tre nulevende slægter med i alt 5 arter: Langnæbbet myrepindsvin findes kun på Ny Guinea, mens kortnæbbet myrepindsvin er splittet op i omkring 6 nulevende underarter, der alle lever over det meste af Australien. Næbdyret lever ved østkysten af Australien og på Tasmanien.

Kloakdyrene skilte sig ud fra de øvrige pattedyr meget tidligt i udviklingen, omkring midt-Jura for 165 millioner år siden. Til sammenligning skiltes pungdyr og placentale pattedyr sig først for omkring 100 millioner år siden. Kloakdyrene er altså en meget gammel pattedyrsform, som på mange måder har udviklet sig uafhængigt af de andre pattedyr og bevaret mange af krybdyrstrækkene.

Udseende
Kloakdyr har som deres navn antyder kun en kloak, som krybdyrene. Det vil sige kun en enkelt åbning bagi til urin, afføring og kønsåbning. Herudover lægger kloakdyrene æg, med en blød læderagtig skal som krybdyrene.

Men kloakdyrene hører alligevel til pattedyrene. De har pels, tre øreknogler, en enkelt knogle i underkæben samt mælkekirtler, og dyrene er i stand til at regulere deres kropstemperatur - alle sammen pattedyrskarakteristika.

Næbdyret har et følsomt, fladt næb, mens myrepindsvinet har en rørformet snude. De bruger begge snuden til at finde føde med.

De voksne kloakdyr har ingen tænder. I steden for knuser de føden mellem plader eller pigge i munden.