LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Chimpanse
Chimpanse

Chimpanse fra Zoo København
Klassifikation:
Art:
Pan troglodytes
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Centralafrika
Tropisk regnskov og savanne
FødeFrugt, blade, frø, insekter, mindre pattedyr
Vægt
 - ved fødslen
han 50-70 kg; hun 40-60 kg
2 kg
Højde
 - skuldrene
Han 100-170 cm; hun 70-130 cm
Levealder40-50 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
7-9 år
8 mdr

1
1
Chimpansen (Pan troglodytes) er menneskets nærmeste slægtning. Vi har 98-99 procent af vores gener tilfælles med chimpansen.

Chimpansen har lagt navn til udtrykket at efterabe, og den er også selv i stand til at registrere hvis mennesker efteraber den. Forsøg har vist at aber »tester« mennesker hvis de efteraber dem ved at observere om mennesket bliver ved med at lave de samme bevægelser som den selv.

Chimpansen kan også undersøge sig selv i spejle, lære af hinanden - og mennesker - og den har også mulighed for at lære sprog.

Chimpansen er endvidere dygtig til at anvende redskaber. Den kan tilvirke små grene så de virker som »fiskestænger« - perfekte til at stikke i hullerne i et termitbo og fiske termitter frem med. Herudover er der også eksempler på chimpanser, der har bestemte nøddeknækkersten. De dygtigste chimpanser lærer de andre hvordan man hermed knækker skallen på genstridige nødder.

Chimpansens krop er hovedsagelig dækket af sortbrune hår, kun ansigt, fingre, håndflader, tæer og fodsåler er hårløse.

Menneskets og chimpansens hænder minder meget om hinanden. Tommelfingeren er modstillet og vi har begge negle fremfor kløer. Finmotorikken i hænderne er lige så god hos chimpansen som hos mennesket.

Chimpanser lever normalt i store flokke på helt op til 35-60 individer.

Føden består hovedsagelig af grønfoder - frugter, blade, nødder og frø, men bliver suppleret af proteinkilder, for eksempel insekter og nedlagt bytte fra organiseret jagt. Chimpanser kan her jage og dræbe leopardunger, andre aber og tilmed chimpanser fra andre familiegrupper.

Klassifikation
Menneskeaberne udgøres af fire arter, hvoraf chimpansen er den ene. De tre andre arter er den chimpanselignende bonobo, orangutangen og gorillaen.

Der menes at være fire underarter af chimpansen: Muligvis er den vestafrikanske en helt selvstændig art.