LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Dværg- og Musemakier
Dværg- og Musemakier

Chirogaleus_furcifer
Klassifikation:
Arter:
  • Fladhalet dværgmaki (Cheirogaleus medius)
  • (Cheirogaleus adipicaudatus)
  • Stor dværgmaki (Cheirogaleus major)
  • (Cheirogaleus crossleyi)
  • (Cheirogaleus minusculus)
  • (Cheirogaleus ravus)
  • (Cheirogaleus sibreei )
  • Lille maki (Microcebus murinus)
  • (Microcebus griseorufus)
  • (Microcebus ravelobensis)
  • (Microcebus tavaratra)
  • (Microcebus sambiranensis)
  • (Microcebus simmonsi)
  • Musemaki (Microcebus myoxinus)
  • Russet maki (Microcebus rufus)
  • (Microcebus berthae)
  • God maki (Microcebus lehilahytsara)
  • (Microcebus jollyae)
  • (Microcebus mittermeieri)
  • (Microcebus mamiratra)
  • Coquerels dværgmaki (Mirza coquereli)
  • Børnemaki (Mirza zaza)
  • Øredværgmaki (Allocebus trichotis)
  • (Phaner furcifer)
  • (Phaner pallescens)
  • (Phaner parienti)
  • (Phaner electromontis)
Dværg- og Musemakier (Cheirogaleidae) er en familie af halvaber med 27 arter.

Dværg- og musemakier lever som de andre lemurer alene på øen Madagaskar.

Som navnet antyder er de mindre end de andre lemurer. De har en blød pels med farver fra gråbrun til rød og normalt en lidt lysere mave. De har små ører og store øjne. Størrelsen ligger normalt mellen 13-28 centimeter, med en lang hale som ofte er 1 -1½ gang så lang som kroppen.

Dværg- og musemakier er natteaktive og lever oppe i træerne. De klatrer med stor dygtighed og kan hoppe over store afstande. Under hoppet bruger de deres lange hale til at holde balancen. Når de befinder sig på jorden (hvilket er sjældent), bevæger de sig ved at hoppe på deres ben og hale.

Dagen tilbringer de i træhulninger og hjemmelavede reder. De lever normalt alene, men undertiden også sammen i par.

Føden består af frugt, blomster og blade (undertiden nektar) såvel som insekter, edderkopper og små hvirveldyr.

Hunnen har tre kønsvorter. Drægtighedsperioden er på 60 dage, hvorefter de får 2-4 (normalt 2-3) under. Ungerne vænnes fra efter fem til seks uger og er fuldt udvokset efter et år (2 år for nogle arter).

I fangenskab kan de leve i op til 15 år; i vild tilstand menes levealderen at være markant lavere.