LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Gorilla
Gorilla

Østlig lavlandsgorilla
Klassifikation:
Arter:
Gorilla gorilla
Gorilla beringei
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Centralafrika
Skovområder
FødePlanter
Vægt
 - ved fødslen
han 140-165 kg; hun 70-85 kg
? kg
Højde
 - skuldrene
Han 165-175 cm; hun ? cm
Levealder30-50 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
Hun 10-12 år; han 11-13 år
8½ mdr

1
1
Gorillaen (Gorilla gorilla) er den største af primaterne. Den er planteæder og bor i skovene i det centrale Afrika. Gorillaer opdeles i to arter og enten fire eller fem underarter. 92-98 % af gorillaens DNA deles med mennesket og det er derfor den næstnærmeste nulevende slægtning efter de to chimpanse arter.

Hannen bliver mellem 1,65 meter og 1,75 meter høj og vejer mellem 140 kilogram og 165 kilogram. Hunnen vejer omkring det halve af hannen.

Hunnen er drægtig i 8½ måned. Der går normalt 3-4 år mellem fødslerne. De spæde gorillaer bliver hos moren i 3-4 år. Hunnen bliver kønsmoden i 10-12 års alderen, hannen i 11-13 års alderen. Gorillaen lever mellem 30 og 50 år.

Gorillaen er en truet art og har været mål for krybskytter i lang tid.

En gorillaflok ledes af en såkaldt silverback, en stærk han, normalt over 12 år gammel. Silverbacken leder typisk en flok på mellem 5-30 gorillaer og træffer beslutninger omkring sikkerhed, fødesteder og lignende.

Klassifikation
Forskere bliver hele tiden bedre til at fastslå slægtsskabet mellem forskellige gorilla populationer blandt andet gennem genteknologi. Den nyeste forskning lister to anerkendte arter med fire underarter, men en yderligere opsplitning kan forventes.