LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Halvaber
Halvaber

Dovenabe
Klassifikation:
Familier:
Halvaber (Strepsirrhini) omfatter mange nulevende former, der ikke væsentlig adskiller sig i bygning og levevis; de er alle af ringe størrelse, flere ganske små; de største overgår ikke huskatten synderlig i størrelse. Halvaber er rigt behårede dyr med tæt, lang og ulden pels, ofte med stærke farver og ejendommelig tegning, undertiden forskellig hos han og hun. Hovedet som regel hundeagtigt med fremstående spids snude; øjnene store, ligeledes ørerne, der hos nogle arter kan foldes sammen. Øjehulen er omgivet af en forbenet øjering, men er ikke ved en benvæg adskilt fra tindinghulen; underkæbegrenene er fortil ikke sammenvoksede. Hjernekassen er ikke synderlig forstørret; den »store hjerne« overdækker ikke helt den »lille hjerne«. Fortænderne i overmunden, to på hver side, sædvanligt små, adskilte ved et stort, tandløst mellemrum, hvori undermundens fremadrettede fortænder griber ind; hjørnetænderne i overmunden kraftige og store. Forlemmerne er kortere end baglemmerne; 5 fingre og 5 tæer. Tommelfingrene og særlig tommeltæerne fri og veludviklede; 2. finger ofte rudimentær; 2. tå oftest med en lang spids klo, ellers har alle fingre og tæer flade negle; tykke puder under finger- og tåspidserne. Kroppen som regel ret langstrakt og slank. Halen gerne lang, men korthalede og haleløse former findes; Snohale findes aldrig hos halvaber. Foruden to brystpatter, en på hver side, findes hos mange arter 1 eller 2 par bugpatter.

De fleste halvaber er natdyr, der mest er i bevægelse morgen og aften; om dagen sover de helt sammenrullede på en flad gren, i en grenvinkel eller i hule træer; nogle former er træge og langsomme, andre hurtige og livlige, men som alle natdyr lydløse i deres bevægelser. Mange former bygger reder i træerne, andre bærer ungerne, der ved fødslen næsten er nøgne, om med sig; visse af Madagaskars halvaber ligger i den tørre tid i dvale i hule træer. Føden består af frugter, blade, fugleæg, småfugle, krybdyr og insekter, som de fanger under deres stadige færden i træerne; på jorden kommer de sjældent, eller, for enkelte arters vedkommende, aldrig.

Deres geografiske udbredning er ejendommelig. Langt den største del af de nulevende halvaber er indskrænket til Madagaskar, hvor de forekommer i stor mængde overalt i skovene og er i den grad typiske for denne store ø, at af de på Madagaskar levende pattedyr er cirka halvdelen, halvaber. Få og mindre typiske arter findes på Afrikas fastland, med Senegambien som vestgrænse, andre arter i Ostindien med Filippinerne og Gelebes som østgrænse, udbredte fra Kina til Java. Mens halvaber således i nutiden har en meget indskrænket udbredelse, var denne i tidligere jordperioder langt mere udstrakt; mange fossile levninger er således fundne i eocæne lag i Europa og Nordamerika.

De nulevende halvaber deles i 6 familier; heraf repræsenteres dog den ene af en meget afvigende form, idet den kun omfatter 1 art, nemlig Aye-ayen (Familie: Fingerdyr Daubentoniidae).