LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Kejsertamarin
Kejsertamarin

Kejsertamarin i Como Zoo, St. Paul
Klassifikation:
Art:
Saguinus imperator
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Brasilien, Peru, Bolivia
Regnskov
Fødefrugt, saft fra træer, insekter
Vægt
 - ved fødslen
350 gram
35 gram
Længde
 - skulderhøjde
24-28 cm
??? cm
Levealder10 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
18-20 mdr
140-145 dage

1-2
1-3
Kejsertamarinen er en egernabe, der lever i det østlige Peru, nordlige Bolivia og vestlige Brasiliens regnskove.

Navnet skulle den efter sigende have fået for sin lighed med den tyske kejser Wilhelm 2. Navnet blev først brugt som en vittighed, men er efterhånden blevet det officielle navn.

Den har et langt karakteristisk nedadhængende hvidt overskæg. Pelsen er grå med gyldne og sorte pletter. Halen har en sort spids, men er ellers rødbrun. Kejsertamarinen har en længde på fra 24-28 centimeter samt en 35 centimeter lang hale. Vægten ligger på cirka 300-400 gram.

Ungerne bliver straks efter fødslen overladt til hannerne, idet hunnen skal finde nok føde til mælkeproduktionen.

Kejsertamarinens territorium bliver afmærket med lugt. Lugtene bliver generelt brugt til at kommunikere med artsfæller og til at finde egnet føde.

Aben lever sammen i grupper på 2-8 dyr. Den ældste hun leder gruppen, med de stærkeste hanner lige under hende.

Fødeindtagelsen står på frugt, saft fra træer og insekter. De spiser dog også fugleæg og frøer. På grund af deres lave vægt kan de nå føde langt ud ad de enkelte grene og dermed nå føde som ikke er tilgængelig for tungere dyr.

Kejsertamarinen blev først beskrevet i 1907.

Der er to underarter af kejsertamarin: Skovhugst i dens leveområder gør, at den i dag er truet af udryddelse.