LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Orangutang
Orangutang

Orangutang, Borneo
Klassifikation:
Art:
Pongo pygmaeus
Orangutangen (Pongo pygmaeus) er en menneskeabe fra Indonesien. Navnet orangutang betyder »skovens menneske« på malaysisk (orang=menneske; utan=skov).

Den har en orangebrun, ganske langhåret pels. Til forskel fra de andre to store menneskeaber (gorillaen og chimpansen) så lever den i Asien, ikke i Afrika, og kan undertiden, svømme. Man har fundet orangutanger flere kilometer ude i havet, mens en gorilla eller chimpanse meget let drukner bare på en meter dybt vand. Hannen er cirka 1,4 meter høj og vejer op til 82 kilogram.

Orangutangen er en af de aber som tilbringer mest tid oppe i trækronerne. De laver en ny rede (»sovested«) hver nat, oppe i trækronerne. Derudover anvender de også en bred vifte af andre sofistikerede værktøjer og de anses derfor for at være blandt de meste intelligente primater.

Orangutangen er udrydningstruet, primært på grund af at dens naturlige tilholdssted forsvinder på grund af ulovlig skovhugst og en ukontrolleret befolkningstilvækst i dens leveområder (regnskov) på Borneo og Sumatra.

Klassifikation
Nogle klassifikationssystemer har bare en art, andre, som vist i nedenstående, deler arten op i to selvstændige arter.