LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Pungdyr        


Tasmansk pungulv
Tasmansk pungulv

Tasmansk Pungulv
Klassifikation:
Art:
Thylacinus cynocephalus
(Harris, 1808)
Den tasmanske pungulv (Thylacinus cynocephalus) var et stort rovdyr, der levede i Australien. På engelsk kaldtes dyret den tasmanske tiger, men pungulven var hverken kat eller hund; som mange australske dyr hørte den til pungdyrene, som kænguruen og vombatten.

I tidsperioden sen pleistocæn–tidlig holocæn var pungulve almindelige i Australien, men da befolkningen fra nordliggende øer introducerede dingoen i Australien for omkring 5000 år siden blev pungulven udsat for hård konkurrence, og populationen faldt. Det er usikkert hvornår den sidste pungulv døde i Australien, men det kan have været så sent som for cirka 1000 år siden.

På Tasmanien, hvor dingoen ikke var blevet indført, overlevede pungulven helt op til vores tid. De sidste pungulve blev udryddet på grund af landmænds regeringsstøttede udryddelseskampagner. I de sidste år var også samleres indhug i bestanden en væsentlig årsag til den endelige udryddelse. Den sidste vilde pungulv blev set i 1932, mens den sidste pungulv i fangenskab - Benjamin - døde i Hobart Zoo den 6. september 1936. Inden Benjamin døde blev en kort sort/hvid filmstump af ham optaget, hvor pungulven bevæger sig frem og tilbage langs tremmerne i sit bur.

Skønt pungulven officielt er uddød, rapporteres der jævnligt om nye observationer af dyret - både på Tasmanien og i Australien. I 2005 tog en tysk turist angiveligt digitale billeder af dyret, men billedernes autenticitet mangler stadig at blive verificeret.

I marts 2005 udlovede et australsk magasin (The Bulletin) en dusør på 1.250.000 $ for fangsten af en levende tasmansk pungulv. Deadline for udbetaling af dusøren udløb i juni 2005, og dusøren blev derfor ikke udbetalt.

Udseende
I udseende mindede pungulven om en korthåret hund med en stiv hale, der mest lignede en kængurus hale. På bagpartiet havde pungulven striber. Striberne har givet navn til dens øgenavn den tasmanske tiger. De kraftige kæber kunne åbnes i en næsten 90 graders vinkel (største mulige åbning kendt fra et dyr) og pungen vendte bagud. Pungulven var, inklusiv halen på 50 - 65 centimeter, cirka 100 - 130 centimeter lang.

Kloning
I 1999 begyndte det australske museum i Sydney et projekt inspireret af science fictionfilmen Jurassic Park. Målet var, at man via genetisk materiale ekstraheret fra individer af tasmansk pungulv, der blev konserverede i begyndelsen af forrige århundrede, ville genskabe nye individer af den tasmanske pungulv. De nye individer skulle skabes ved kloning og skulle være grundlaget for en regenerering af arten og dermed genoplivningen af den tasmanske pungulv. I slutningen af 2002 havde projektet nogen succes, da det rent faktisk lykkedes at ekstrahere brugbart DNA. Men den 15. februar 2005 blev det meddelt, at projektet blev afbrudt, da test afslørede, at det ekstraherede DNA var så ødelagt af konserveringsvæsken (ethanol) som individet havde været opbevaret i, at det var umuligt at genskabe.