LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Vombatter
Vombatter

Vombat
Klassifikation:
Arter:
  • Vombat (Vombatus ursinus)
  • Bredhovedet vombat (Lasiorhinus latifrons)
  • (Lasiorhinus krefftii)
Vombatter (Vombatidae) er en familie af pungdyr med 3 nulevende arter, nærmest beslægtede med kænguruerne.

I ydre bygning er de nærmest bjørneagtige, idet de er meget plumpe, med tyk og svær krop, kort og stærk hals og lave krumme ben med brede og nøgne fodsåler; halen rudimentær, blot en lille, nøgen stump. Fødderne har 5 tæer med lange bøjede stærke gravekløer, der blot mangler på fodens tommel. Tænderne er i påfaldende grad gnaveragtige med to store, brede, mejselformede gnavertænder i formunden, skilt ved et bredt, åbent rum fra de 5 kindtænder, hvoraf 1 er uægte, de øvrige ægte; alle tænderne er rodåbne, krumme og cylindriske, således at dog hver af de ægte kindtænder er sammensat af 2 cylindre. 13-15 hvirvler bærer ribben, 4-6 er uden sådanne; bækkenet består af 4, halen af 12-16 hvirvler. Kæbepose findes, og blindtarmen er kort og tyk, med et tyndt, ormformet vedhæng.

Vombatter lever udelukkende på jorden i tætte skove, ofte i huler eller mellem klippeblokke og træffes hyppigst i højder omkring 14-1600 meter over havet; i træerne kommer de aldrig.

De lever udelukkende af græs, rødder og anden planteføde; de sover stadig om dagen og søger føden om natten; det er ret upåvirkelige og fredelige, men stædige dyr, der dog godt kan bide fra sig, hvis de angribes; deres bevægelser er langsomme og sindige. I jorden graver de sig lange, vidtforgrenede gange i denne; oftest lever mange sammen, således at de helt underminerer jorden. Stemmen er en lav grynten, hunnen får 2-3, højst 5, unger ad gangen, og de bærer disse med sig i deres pung; ved fødslen er de på størrelse med en nød.

For nogle få tusinde år siden fandtes der vombatter som var på størrelse med små næsehorn.