LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Isbjørn
Isbjørn

Isbjørn fra Zoo København
Klassifikation:
Art:
Ursus maritimus
(Phipps, 1774)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Det arktiske område
Langs kysterne

Udbredelseskort
FødeSæler
Vægt
 - ved fødslen
op til 500 kg
500-600 gram
Længde
 - højde
160-280 cm
120-140 cm
Levealder30-35 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
3-4 år
7-8 mdr

2 per kuld
1-4 per kuld
Isbjørnen (Ursus maritimus) er et medlem i familien af bjørne.

Udbredelse
Isbjørnen har cirkumpolar udbredelse, mere specifikt har den udbredelsesområde langs kysterne i det arktiske område. Inden for dens udbredelsesområde forekommer flere, mere eller mindre adskilte underbestande. I Grønland er isbjørnen forekommende i både Øst- og Vestgrønland. På Vestkysten forekommer isbjørnene især i de områder, hvor drivisen lægger sig tæt op ad kysten, det vil sige nord for og omkring Sisimiut. I Sydvestgrønland forekommer der imidlertid også isbjørne, der bringes til området med drivisen fra Østgrønland. Isbjørnene forekommer langs hele Østgrønlands kyststrækning. I store dele af året findes isbjørnen også på drivisen mellem henholdvis Vestgrønland og østlige Canada, og Østgrønland og Svalbard.

Udseende
Isbjørnen er en stor gullighvid bjørn med pjusket pels, som kan blive cirka 2,8 meter lang og normalt veje op til 500 kilogram.

Isbjørnen er større og længere end de øvrige bjørne, med længere hals og smallere hoved.

Adfærd
Isbjørnen lever af sæler (især ringsæler), fisk, sneharer, polarræve, lemminger og søfugle. Om sommeren spiser den også blade, tang og bær hvis fangsten på ovenstående slår fejl. Som fangstmetode bruger den sine store kløer. Når isbjørnen har nedlagt sit bytte kan den spise helt op til 100 kilogram på en gang, og den foretrækker byttedyrets spæk. Det er ikke unormalt at en isbjørnemor tager 200 kilogram på før hun går i hi og føder. Isbjørnen har endvidere en fantastisk lugtesans, som den bruger til at lugte sig frem til sælerne.

Isbjørnen er kønsmoden efter 3-4 år og parringstiden er marts-maj. Den parrer sig kun hver 3. år, og er i den periode drægtig i 7-8 måneder og føder som regel 2 unger. Drægtige hunner tilbringer vinteren i selvgravede snehuler. Ungerne er meget små ved fødslen og blinde de første 28-30 dage. Ungerne dier 1-2 år, og klarer sig selv efter 2-3 år.

I fangenskab »London zoo« er en isbjørn blevet 41 år, men normalt bliver isbjørnen ikke mere end 18 år i naturen. Individer på 30-35 år kan dog undtagelsesvis ses.

Isbjørnen lever mest alene, men er aktiv både om dagen og om natten. Isbjørnen er en god svømmer (helt op til 100 kilometer kan den tilbagelægge i et stræk), men kan også bevæge sig hurtigt til fods. Isbjørnen kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen.

Isbjørnens stamtavle er ikke helt fastlåst, men den menes at have en 200.000 års historie, og oprindelig nedstamme fra den brune bjørn.

Studier af indhold af miljøfremmede, menneskeskabte stoffer - de såkaldte POP´er (persistent organic pollutants, for eksempel PCB og DDT) - har afsløret meget høje niveauer i østgrønlandske isbjørne. Koncentrationerne af POP i bjørne skudt på østkysten er af samme størrelsesorden som koncentrationer fundet i isbjørne ved Svalbard. På Svalbard er der frygt for, at POP-niveauerne er så høje, at isbjørnenes reproduktionsevne og kønsorganer er skadet, og at deres immunsystemer er påvirket. Isbjørnen jages, og der skydes cirka 100 isbjørne om året. Disse to faktorer har sammen med den globale opvarmning, som har bevirket at isområderne er blevet mindre, gjort at isbjørnen er et truet dyr.

I Danmark kan der ses isbjørne i fangenskab i Zoo København, Skandinavisk Dyrepark og Aalborg zoologiske have. I naturen kan de ses på Grønland.