LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Jaguar
Jaguar
Klassifikation:
Art:
Panthera onca
Jaguaren (Panthera onca) er en af de store kattedyr. Den lever i Syd- og Centralamerika. Den er tæt beslægtet med løven, tigeren og leoparden, der lever i Den Gamle Verden.

De bliver mellem 1,1-1,9 meter lange, er 70 centimeter høje ved skuldrene og vejer mellem 57 og 113 kilogram.

Deres levesteder varierer fra regnskove i Syd- og Centralamerika til mere åbent land, mens de sjældent ses i bjergrige områder. De er kendt for deres gode svømme- og klatreegenskaber, og de foretrækker ofte at leve ved floder og sumpe.

Jagt
Jaguarer jager alene. Kun i ynglesæsonen kan der være samarbejde imellem enkeltindivider. Cirka 85 arter indgår i jagtmenuen. De er opportunister og vil spise alt fra frøer, mus, fugle, fisk til kvæg. Jaguaren er en forsigtig jæger, der sniger sig ind på sit bytte eller foretager bagholdsangreb.

Jaguaren afviger i sin jagtform fra de fleste andre katte, der foretager et dræbende bid i nakken. Jaguaren har den stærkeste kæbestruktur af alle kattedyr, og er i stand til at bide igennem flodskildpadders tykke skjold. Jaguaren kan derfor angribe byttet direkte i hovedet, bide igennem kraniet og slå byttet ihjel. Denne jagtmetode er dog hård ved jaguarens tænder, og de har derfor ofte mange brækkede tænder, når de kommer op i alderen. Jaguaren æder fra 5-32 kilogram føde hver dag.