LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Leopard
Leopard

Leopard
Klassifikation:
Art:
Panthera pardus
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Afrika, Kina, Indien, Sydøstasien
Savanne, regnskov
FødeSmåvildt, aber, svin, hjorte
Vægt
 - ved fødslen
han 50-80 kg; hun 40-70 kg
? kg
Højde
 - skuldrene
?
Levealder12 år (i naturen)
21 år (i fangenskab)
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
2½ år
3-3½ mdr

2
2-4
Leoparden (Panthera pardus) har fået sit navn fra det græske ord for løve (leo) og panter (pardus). Den er størrelsesmæssigt den fjerde største fra kattefamilien, kun overgået af løve, tiger og jaguar.

Leoparden er den af de store katte, der har størst udbredelse. Der findes leoparder næsten overalt i Afrika, i store dele af Asien, fra Tyrkiet over Mellemøsten til Indonesien og Rusland. Leoparden trives i næsten alle former for landskab - fra tropisk regnskov, tempererede skove og ørken til bjergområder op til 5,5 kilometer over havets overflade.

Med så stort et udbredelsesområde udvikles der en naturlig variation i både udseende og adfærd. Der opstår geografiske racer, tilpasset til de forskellige levesteder.

Der findes mere end 30 forskellige underarter af leopard:
Sneleoparden (Unica uncia) og træleoparden (Panthera neofilis) er selvstændige arter.

Leoparden er stærkt udryddelsestruet.

Amurleopard
Amurleoparden lever i Ussuri - den sydøstlige tip af Rusland, som er et kæmpemæssigt landområde, hvor størstedelen er dækket af skov. Når den fugtige og varme monsun om sommeren blæser fra Stillehavet, kan temperaturen nå op på 40 grader. Om vinteren strømmer iskold luft ned fra Sibirien og temperaturen kan falde til -30 grader. Under disse ekstreme forhold lever de sidste vilde 40 amurleoparder og 400 amurtigre. Kattene har fået navn efter floden Amur.

Med sin meget tykke vinterpels og store rosetter er amurleoparden forskellig fra den mere almindelige afrikanske leopard. Af udseende minder amurleoparden næsten om en brun sneleopard.