LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Løve
Løve

Løvefamilien i Zoo København
Klassifikation:
Art:
Panthera leo
(Carl von Linné, 1758)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Afrika, syd for Sahara
Savanner, græsstepper
FødeZebra, gnu, antilope
Vægt
 - ved fødslen
150- 250 kg
1-1½ kg
Længde
 - skulderhøjde
op til 3,5 m
120 cm
Levealder15-20 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
Hanner 5-6 år, hunner 2-3 år
3½ mdr

2-4 per kuld
2-4 per kuld
Løven er et stort pattedyr, der er en del af familien katte.

Udbredelse
På trods af sit øgenavn som »junglens konge« lever løven hovedsagelig på savannen i Afrika. Den er truet og de største bestande er i nationalparker, specielt i Tanzania og Sydafrika.

Løven uddøde i Grækenland, dens sidste område i Europa omkring år 100, de overlevede dog i et væsentligt antal i Mellemøsten og Nordafrika indtil det tidlige 20. århundrede.

Enkelte meget truet individer af den asiatiske underart lever i Gir skoven i det nordvestlige Indien. Disse cirka 300 løver lever i et mindre område af staten Gujarat.

Udseende
Løven er et gulbrunt kattedyr, der kan dog være variationer både i retning af lysere og mørkere dyr. I størrelse indenfor kattene er den kun overgået af tigeren.

Et af løvens mest karakteristiske kendetegn er hannens store manke. Når hanløven er ung er den ofte gul, brun eller rødbrun. Efterhånden som løven bliver ældre bliver manken mørkere og den kan ende med at være sort.

Adfærd
Som de øvrige katte er løven øverst i fødekæden, men til forskel fra de andre katte jager de sammen og nedlægger bytte, der ville være for stort for en enkelt løve, herunder voksne zebraer, bøfler, giraffer, flodheste og selv unge elefanter. Løver i Botswana har endvidere nedlagt selv voksne elefanter. Løven dræber ved et bid i nakken på byttet som brækker nakken eller punkterer vitale blodårer. Flere løver holder ofte byttet fast, mens en anden løve sætter sit bid ind eller kvæler byttet ved at dække byttets åndedræt og dermed medføre kvælning.

Langt det meste af en løves tid går med at sove og dase. Helt op til 21 timer af døgnets timer anvendes på denne »aktivitet«. Et par timer bliver brugt på jagt og så er der en enkelt time tilbage til at æde, lege og formere sig i.

Løverne bruger et højt brøl til at afmærke deres område. Løvebrølet kan høres af mennesker på helt op til 5 kilometers afstand, og løverne kan sandsynligvis høre det over endnu længere afstand.

Løverne lever i flokke med en søskendeflok af hunner og en dominerende han. De unge hunløver bliver normalt i flokken, mens de unge hanner må ud og finde sig en flok, de kan tilkæmpe sig. Dette sker normalt i 2-3 års alderen. De unge hanner ses ofte dannende små flokke, indtil de er stærke nok til deres forsøg på at overtage en flok. En dominerende han vil ofte kun være i stand til at holde på en flok af hunner i et par år, herefter overtager en yngre og stærkere han flokken.