LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Marmorkat
Marmorkat
Klassifikation:
Art:
Pardofelis marmorata
Marmorkatten (Pardofelis marmorata) er af samme størrelse som huskatten, med en længere, mere tyk hale, en indikator på en tilværelse i træer, hvor halen anvendes til at holde balancen med. Vægten er på cirka 4,5 kilogram, længden på cirka 53 centimeter og halen cirka 45 centimeter. Pelsmønsteret er plettet og stribet som marmor. Farvemæssigt har grundpelsen variationer fra helt lysegult til brunt og gråt med lysere dele nedenfor.

Marmorkatten er i tæt familie med den asiatiske guldkat. Der er to anerkendte underarter Pardofelis marmorata marmorata og Pardofelis marmorata charltoni.

Marmorkatten har sin udbredelse fra Assam i det nordøstlige Indien, Nepal, igennem det sydøstlige Asien inklusiv Borneo og Sumatra. Det er sandsynligt at skovområderne er stedet hvor marmorkatten fanger det meste af sit bytte: Fugle, egern, andre gnavere og krybdyr; der er rapporter om at katten også jager på jorden i dele af sit udbredelsesområde. Den ses sjældent i den tykke skov, og studierne af dyret er få; der mangler derfor stor viden om dyrearten. Den samlede bestand er anslået til at være mindre end 10.000 voksne individer. Dens foretrukne hjemsted i skovene er blevet mindre og mindre.

Den eneste registrerede marmorkat i zoologiske haver er en han som befinder sig i Khao Kheow Open Zoo i Thailand.