LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Polarræv
Polarræv

Polarræv
Klassifikation:
Art:
Vulpes lagopus
(Carl von Linné, 1758)
Udbredelse:

Polarræv (vulpes lagopus) er en ræv i familien af hunde.

Udbredelse
Tundraområder i Nordamerika, Grønland, Sibirien, Nordskandinavien og Island.

Udseende
Polarrævens pels er så snedig indrettet, at den er hvid om vinteren, og når sommeren kommer så bliver den lettere og sort. Dermed er den optimalt kamufleret både vinter og sommer. Om vinteren i sneen og om sommeren blandt klipperne. Pelsen er endvidere en af de varmeste på jorden. Den kan holde polarræven varm i kuldegrader helt op til 80 grader. Det gør at polarræven er det eneste mindre pattedyr som kan overleve så nordligt, som den er udbredt. Når det bliver rigtigt koldt graver polarræven sig ned i sneen. Selv fødderne er dækket i en tyk pels.

Adfærd
Polarræven skifter fødeemner alt efter årstid. Om sommeren er den ofte på jagt efter lemminger og mus. Fuglekolonier er også et yndet jagtområde. Her går den på rov efter æg og den kan indsamle store mængder i løbet af en sæson. De fleste graves ned til senere brug. Om vinteren kan man ofte se den følge efter en isbjørn, hvor den håber på at få del i dennes jagtudbytte i form af sælådsler. Hvis den får muligheden tager den også selv sælunger, som den kan lugte sig frem til ved brug af sin fine næse.

Hunnen og hannen danner par for livet og de genbruger oftest den samme hule, som udvides år for år. Der er fundet polarrævhuler med helt op til 150 indgange.

Ungerne fødes om foråret i hulen og der kan være op til 25 unger i et kuld. Normalt dog ikke mere end 6-12. Ungerne vejer fra 60-90 gram ved fødslen. Graviditeten varer cirka 50 dage. Polarræven bliver sjældent mere end 3-4 år gammel, men i fangenskab kan den blive op til 16 år gammel.

Klassifikation
Undertiden kan polarræv også ses klassificeret som den eneste art i slægten Alopex.