LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Puma
Puma

Puma
Klassifikation:
Art:
Puma concolor
(Carl von Linné, 1771)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Canada - Sydamerika
Mange, se tekst

Udbredelseskort
FødeStørre og mindre pattedyr
Vægt
 - ved fødslen
op til 120 kg
250-450 gram
Længde
 - højde
2,5 m
cm
Levealderop til 25 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger

ca 3 mdr
1-6
Pumaen (Puma concolor) er medlem af kattefamilien og findes i Nord- og Sydamerika.

Udbredelse
Pumaen er det landpattedyr der har den største nord-syd udbredelse. Den kan ses fra Canada til sydspidsen af Sydamerika. Dette er muligt fordi den er i stand til at klare sig i meget forskelligt terræn. Der er pumaer i Amazona, i snedækkede nåleskove, ørkener, savanner, sumpe og helt op til 5.800 meter i bjergrige egne.

Udseende
Dyret er gulbrunt med sorte ører og hale. Der kan undertiden også ses helt sorte individer. Pumaen kan løbe op til 50 km/t, hoppe 6 meter fra stående position, 2,5 meter op i luften og vejer ofte over 70 kilogram. Hanner kan blive over 2,5 meter inklusiv hale, hunner kan blive 2 meter og veje 35 kilogram.

Pumaer der lever i de mere kolde områder har udviklet en kraftigere pels og en mere tyk hale som beskyttelse mod kulden.

Pumaer bliver i naturen omkring 10-20 år gamle, mens de i fangenskab kan nå 25 års alderen.

Som unge har pumaen blå øjne og pletter.

Adfærd
Pumaen er meget sky. Den kan derfor leve tæt på mennesker som på trods af dens tilstedeværelse aldrig ser den.

Pumaen kan ikke brøle, men er den største kat som spinder.

Føde
Pumaen har udviklet som som specialist i nedlæggelse af hurtigløbende bytte. Den nedlægger derfor bytte som elge, hjorte, tykhornsfår, vildsvin, geder og guanacoer. Mindre bytte som harer tager den dog også hvis muligheden byder sig.