LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Rød Panda
Rød Panda
Klassifikation:
Art:
Ailurus fulgens
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Himalaya og Kina
Skov
FødeBambus
Vægt
 - ved fødslen
3-6 kg
xxx gram
Højde 79-112 cm
Levealder13 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
18-20 mdr
85-145 dage

2
1-4
Rød Panda (Ailurus fulgens) er primært et vegetarspisende pattedyr. Ailurus fulgens kan oversættes til noget i retning af »ildfarvet kat« eller »skinnende kat«. Lokalt i Nepal kaldes den røde panda wha og chitwa efter dens stemme. Den røde panda kaldes også for lille panda eller kattebjørn.

Udbredelse
Rød panda kan findes i Himalaya og Kina. Mere specifikt i Nepal, Sikkim, Bhutan, nordlige Burma og det sydlig-centrale Kina i provinserne Yunnan og Sichuan.

Levevis
Ligesom den store panda spiser den store mængder af bambus, men kosten inkluderer også frugt, rødder, agern, bær, æg, græs og lav. Røde pandaer i fangenskab spiser også kød. Den røde panda er en suveræn klatrer og skaffer hovedparten af sin føde i træer. Den røde panda lever i skove og bambustykninger i 1.800-4.000 meters højde. Den røde panda kan springe op mod 1½ meter, når den springer fra gren til gren. Den synes at foretrække lidt lavere temperaturer end den store panda. Hunnerne kræver hule træer eller andre gemmesteder i deres omgivelser så de har et sted at føde deres unger. Pandahunnen flytter fra bolig til bolig når hun har født sine unger, for at minimere risikoen for, at rovdyr skal finde hende. Pandahunner finder deres føde indenfor et territorium på omkring 3,4 kvadratkilometer.

Den røde panda lever som voksen isoleret og er mest aktiv om natten. Den røde panda får et kuld på 1-4 unger (normalt 2) mellem midt i maj til midt i juli. Ungerne fødes med pels, men er blinde og hjælpeløse. Pandaen begynder at indtage fast føde omkring femmåneders alderen. Den fødedygtige alder nås efter 18-20 måneder.

Udseende
Den røde pandas pels er orange-rød med sorte ben og underside og en lang stribet hale. Dens ansigt er hvidt med orange-røde »tårestriber«. Hannerne har særlige kirtler ved haleroden, som de benytter til at lave duftmarkeringer for at afmærke deres territorier. En ekstra tommelfinger benyttes til at holde fast på bambusgrene. Fodsålerne er behårede for at begrænse varmetabet og for at give bedre greb på våde grene.

Vægten ligger på 3-6 kilogram. Hannerne er lidt større end hunnerne. Længden er 79-112 centimeter fra snudespids til halespids (halen er 30-60) Alder: 13 år og 5 måneder (i fangenskab)

Trusler
Arten er truet, primært på grund af at leveområderne bliver mindre, men der drives også en del krybskytteri mod den røde panda på grund af dens pels. Den røde panda er et CITES II dyr og den er beskyttet i Nepal og Kina. Pandaen blev erklæret udrydningstruet i marts 1988. Man kender ikke antallet af dyr i naturen.

Klassifikation
Familietilhørsforholdet er forskelligt alt efter kilde. Dyret placeres både i bjørnefamilien og i procyonid familien.

Vidste du det om den røde panda?
Den røde panda blev først opdaget i 1825 og var de næste 50 år den eneste panda man kendte til i den vestlige verden.