LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Sneleopard
Sneleopard
Klassifikation:
Art:
Uncia Uncia
(Schreber, 1775)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Himalaya
Bjerge
FødeGeder, får
Vægt
 - ved fødslen
35-55 kg
? kg
Længde
 - halen
75-130 cm
yderligere 100 cm
Levealder10 år (i naturen)
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
2-3 år
98 dage

2-3
1-5
Sneleoparden er et dyr som er fuldstændig tilpasset sit udbreddelsesområde. Den har en gråbeige pels, der gør at den er så godt som umulig at få øje på, når den ligger stille.

Udbredelse
Sneleopardens hjem er beliggende i Himalayas bjerge i det centrale Asien, Rusland, Mongoliet, Kina, Nepal, Bhutan, Indien, det vestlige Pakistan og Afghanistan.

I disse områder lever den i højder op til 6.000 meter over havets overflade. Når vinteren sætter ind, kan man møde den ned til 1.800 meter over havets overflade på jagt efter byttedyr.

Udseende
Sneleoparden har som de andre kattedyr et lille fremadrettet afrundet hoved. Dens øjne sidder højt på hovedet og pupillerne er kuglerunde.

Den har isolerende hår på poterne, og de er så brede, at den ikke synker ned i sneen.

Åndedrættet er også tilpasset dens kolde omgivelser. Luften føres igennem et længere (end normalt) område, og når dermed at blive varmet op inden den når lungerne.

Den lange hale på op til 100 cm bruges ikke kun til at holde balancen, men lægges også op ad kroppen, når sneleoparden ligger stille, og er på den måde med til at holde dyret varmt. I hårdt vejr anvendes halen også til at dække for næsen og munden.

Adfærd
Sneleoparden er et primært nataktivt dyr, den ses dog også i bevægelse om dagen når den »skifter« område. Sneleoparden har behov for et meget stort revir, helt op til 100 kvadratkilometer for at fødegrundlaget er tilstrækkeligt.

Den lever alene i sit revir, der dog kan overlappe andre sneleoparders revirer, og den ligger ofte højt oppe (for eksempel på et stenplateau) så den kan opnå et godt udsyn til byttet.

Reviret afmærkes med duftkirtler, urin og kradsemærker.

Ungerne følger moren i helt op til 1,5 år. Den lange »oplæringsperiode« er nødvendig for at lære ungerne deres jagtteknik.

Trusler
Sneleoparden er stærkt udryddelsestruet. Den er derfor blevet totalfredet, men den jages illegalt, idet den indgår i den alternative asiatiske lægemiddelfremstilling.

Dens naturlige byttedyr - får og geder - er også mange steder fortrængt af menneskets tamdyr. Sneleoparden vender sig derfor mod tamdyrene som fødekilde, hvorefter den bliver jaget og dræbt af landmændene.

Det er lykkedes at få sneleoparden til at yngle i fangenskab.