LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Ulv
Ulv

Ulvegruppe
Klassifikation:
Art:
Canis lupus
Fakta:
Levested
 - Geografi

 - Biotop

Europa, Skandinavien, i det nordlige Asien, i Nordamerika og Grønland.
Store skove, åbent terræn, bjerge.
FødeMindre pattedyr, rensdyr, æg, bær, ådsler.
Vægt

 - ved fødslen
25-55 kg. Hannen vejer mere end hunnen.
200-300 gram
Højde
 - længde
70-80 cm
110-140 cm
Levealder14-16 år (20 år i fangenskab)
Kønsmoden  
Drægtighed
Hvalpe
 - normalt
 - min/max
efter 2 år
63 dage

4-6
1-8
Ulven hører til hundefamilien. Den udviser stor geografisk variation med hele 32 beskrevne underarter. De 25 er nordamerikanske og de 7 er eurasiske. De nordlige underarter er store, grå og langhårede, de sydlige er mindre, mere brune og korthårede. Ulven i Skaninavien er en mellemstor type med en kropslængde på op til 140 centimeter, hvortil kommer den cirka 50 centimeter lange hale. Højde over skulder på store hanner kan være 85 centimeter og vægten 40-50 kilogram. En enkelt ulv er ved skydning dokumenteret til at veje 100 kilogram.

Ulven findes i Europa, Skandinavien, i det nordlige Asien, i Nordamerika og Grønland. Efterstræbelse efter ulven har dog gjort at ulveudbredelsen i disse områder er blevet indskrænket voldsomt. I Alaska og Canada er ulven dog stadig udbredt, og de polarulve som er set i det nordlige Grønland menes at stamme herfra. Udbredelsen i Europa er begrænset til den Pyrenæiske Halvø, Appenninerne i Italien, Balkan, og Østeuropa. Ulven indvandrer engang imellem til Mellemeuropa via særlige ruter som de benytter om natten. For eksempel gennem Karpaterne til Alperne eller gennem de nordpolske og nordtyske hedeområder til Lüneburger Heide.

De lever i store skove, på åben terræn og i bjerge op til 5.000 meter.

Ulven har en alsidig kost, hvor den spiser mindre pattedyr som mus, lemminger, harer, ryper og vildt som rensdyr og elge. Endvidere indgår æg og bær samt ådsler i kosten.

Jagten foregår mest om natten, men også om dagen kan ulven jage.

Ulvens parringstid ligger i december/februar. De nyfødte hvalpe er uldhårede, de er blinde de første 10-12 dage. Dier moderen i 2 mdr. og klarer sig selv efter et ½ år, men bliver hos moderen til næste forår.

Ulven har været udbredt i Danmark siden den sidste istid, men den sidste ulv blev skudt i 1813 ved Skive. Bestanden i Norge og Sverige er også presset, mens den stadig har områder til rådighed i Finland.

Historisk har ulven altid været forfulgt af mennesket og den indgår i en lang række af tilfælde i vores sprog. Ofte i en negativ retning: En ulv i fåreklæder, den store stygge ulv, Rødhætte og ulven, varulve, Fenrisulven, ulvetid og ulvetimen.

Ulvens hørelse er særdeles veludviklet. Den kan høre en gren knække på op til tre kilometers afstand. Ulvene har den fordel, i forhold til mennesket, at dens frekvensområde er større og de har dermed mulighed for at høre ultralyd. Denne evne anvender de til at spore mus og andre gnavere om natten.

Øjnene på ulven er placeret langt fra hinanden foran i ansigtet. Dette giver ulven et stort synsfeldt. Den kan se rundt i cirka 270 grader (mennesket i cirka 100 grader). Ulven har ligesom mennesket binokulært syn (den kan anvende begge øjne til at stille skarpt på en ting). Dette anvender ulven som afstandsbedømmelse i forhold til dets bytte. Ulvens øje er også specielt ved, at de har et »tredje« øjenlåg, en såkaldt blinkhinde. Denne hinde fejer hen over øjet, når ulven blinker og hjælper den til at beskytte sine øjne mod støv og snavs. Øjnenes farve er stærk gul. Bagerst i øjet har ulven et lag som reflekterer selv det mindste lys. Dette gør at ulven kan se i »mørke«. Laget får også ulvens øjne til at gløde i mørket.