LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Vaskebjørn
Vaskebjørn
Klassifikation:
Art:
Procyon lotor
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Nordamerika
Kombination af vand og løvskov
FødePlanteføde og dyrisk føde
Vægt
 - ved fødslen
3-9 kg
? kg
Længde
 - halen
60-105 cm
42-52 % af længden
Levealder2-6 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
år
60-73 dage

3-4
1-8
Vaskebjørnen (Procyon lotor) er naturligt hjemmehørende i skovområder i Nord- og Mellemamerika. Navnet har den fået, fordi man ofte kan se den »vaske« sin mad.

Udbredelse
Vaskebjørnen er som som sagt naturligt hjemmehørende i Nord- og Mellemamerika. Den er dog også blevet indført til Europa i 1900-tallet og Asien. Den er ofte sluppet ud i naturen fra pelsfarme, men den er også sat ud bevidst for at få en fritlevende bestand. Der har også i Danmark været observationer af vilde vaskebjørne. Disse bestande er enten løsslupne dyr fra fangenskab eller dyr fra bestanden i Tyskland som vandrer nordpå.

Vand og løvskov er en kombination som vaskebjørnen er glad for, og man kan i områder hvor disse to betingelser er opfyldt ofte finde vaskebjørne. Arten er dog meget tilpasningsdygtig og du kan derfor også finde den i mere opdyrkede områder og inde i byerne.

Udseende
Vaskebjørnen er cirka 1 meter lang, medregnet halen. Dens sorte og hvide ansigt gør at den kan forveksles med grævlingen. Der kan dog ses forskel på disse to dyr ved at kigge på halen. Vaskebjørnens buskede hale er tværstribet.

Dyret vejer normalt mellem fem og otte kilo, og måler fra snudespids til halespids 60-105 centimeter. Den har en tæt pels der kan have mange farver. Oversiden kan være grå, brunlig eller rødbrun, men på bugen er vaskebjørnen oftest gråhvid.

Den klatrer godt.

Adfærd
Vaskebjørnen er særdeles aktiv om natten. Man kan derfor få den besøg i ens skraldespande, hvor den er på jagt efter mad.

Parringstiden går fra januar til marts måned. Hunvaskebjørnen er drægtig i cirka 63 dage og den får normalt ikke mere end et kuld om året. Kuldet består af 3-6 unger der er blinde når de bliver født. Ungerne kan se efter cirka 18-20 dage. Når der er gået 6 måneder kan ungerne klare sig selv.

Vaskebjørne lever i naturen hver for sig. Den bliver typisk mellem 2 og 6 år gammel, i fangenskab helt op til 22 år.

Trusler
Vaskebjørnens største trussel er mennesket. Den kan dog også selv være en trussel for dens omgivelser, idet den kan overføre hundegalskab til ræve, hunde og mennesker.

I Danmark kan vaskebjørnen reguleres som skadevoldende vildt. Dette skyldes at den anses for at være en invasiv art (en art som kan true andre naturligt forekommende arter).