LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Vildkat
Vildkat

Vildkat
Klassifikation:
Art:
Felis silvestris
(Schreber, 1775)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Europa, Afrika, Asien
Savanne, åben skov, steppe

Udbredelseskort: De fem
underarter ifølge et dna-studie i 2007
FødeSmå pattedyr, fugle
Vægt
 - ved fødslen
3-8 kg
gram
Længde
 - højde
45-80 cm
35 cm
Levealder år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
mdr
mdr
Vildkatten (Felis silvestris) er en lille kat hjemmehørende i Europa, den vestlige del af Asien, og Afrika.

Den jager små pattedyr, fugle og andre dyr af samme størrelse. Der er 5 underarter, herunder den domesticerede kat, som er blevet introduceret på alle beboelige kontinenter og de fleste af verdens større øer, og er blevet vild igen i deres nye miljø.

I sit oprindelige miljø var vildkatten i stand til at klare sig i en række områdetyper: Savanne, åben skov, og steppe. Selvom huskatte viser stor variation i form og farve, så har vilde individier en mellembrun kulør med sorte stripper, er mellem 45 og 80 cm i længde, og vejer mellem 3 og 8 kilogram. Skulderhøjden er cirka 35 cm og halen er cirka 30 cm. Den afrikanske underart har en lille tendens til at være en smule mindre og en mere lysebrun farve.

Vildkatten undgår normalt områder bebygget af mennesker. Den lever alene og har et territorium på cirka 3 km².

Et studie af National Cancer Institute antyder at alle nuværende katte i verden er efterkommere af en gruppe selvdomesticerede vilde katte fra cirka 10.000 år siden; et sted i det nære Østen.