LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Asiatisk elefant
Asiatisk elefant

Asiatisk elefant i Zoo København
Klassifikation:
Arter:
Elephas maximus
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Asien
Skove
FødeGræsser, blade
Vægt
 - ved fødslen
op til 5 ton
cirka 100 kg
Højde
 - skuldrene
2½-3 m
han ? m; hun ? m
Levealder60 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
?-? år
650 dage

1
1-2
Den asiatiske elefant er et pattedyr og kaldes ofte for indisk elefant, der mere korrekt er betegnelsen for en underart af den asiatiske elefant.

Udbredelse
Elefanten var engang udbredt så langt vestpå som Irak og Syrien og helt over til Den Gule Flod i Kina. I dag er udbredelsen begrænset til 13 lande. Fra Indien i vest til Borneo i øst.

Den samlede bestand i Asien vurderes at være på mellem 35.000 og 50.000 individer. Tidligere vurderinger går på, at der i starten af forrige århundrede var cirka 100.000 vilde elefanter.

Elefanten er dog stærkt presset af befolkningsudviklingen, der medfører øget behov for landbrugsjord. Turismen er dog også med til at presse elefanten. I Thailand menes omkring 100 elefantunger at blive indfanget ulovligt, for at blive klappet og fodret af turister. Dette ud af en total bestand på cirka 5.000 elefanter. Ofte bliver moren eller flokken også dræbt under tilfangetagelsen af elefantungen.

Den asiatiske elefant lever i frodig regnskov i modsætning til den afrikanske elefant, der lever på tørre savanner.

Udseende
Den asiatiske elefant vejer op til 5 tons, og den kendes på at dens ører er væsentligt mindre end den afrikanske elefants. Det er kun hannerne, der har store stødtænder. Hunnernes stødtænder er meget små og ses næsten ikke.

Den asiatiske elefant er mellem 5½ og 6½ meter lang. Højden ligger mellem 2½ til 3 meter.

Huden er op til fire centimeter tyk. Elefanten har ikke meget hår, men der er dog nogle få korte og stive hår. Selv om den er tyk, er huden sensibel og elefanten gør meget ud af at holde sin hud fri for parasitter.

Adfærd
Den asiatiske elefant er gennemsnitlig drægtig i 650 dage. I visse tilfælde i 760 dage.

Føde
Elefanten spiser græsser, blade, bambus og rødder. De spiser helt op til 135 kilogram om dagen og drikker 72-90 liter vand hver dag.

Omgang med mennesker
Den asiatiske elefant tæmmes i stor udstrækning og anvendes både i landbrug og skovbrug. Den er det største husdyr som mennesket har tæmmet. Den er også blevet anvendt (og i mindre udstrækning i dag) til jagt, krig og ved ceremonier.