Guanlong wucaii
Guanlong wucaii

Klassifikation:
  • Rige: Dyr (Animalia)
  • Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
  • Klasse: (Sauropsida)
  • Orden: (Theropoda)
  • Familie: (Tyrannosauroidea)
  • Slægt: Guanlong
Art:
Guanlong wucaii
(Xu, 2006)
Guanlong wucaii er en dinosaurus der levede for cirka 160 millioner år siden. Navnet betyder noget hen ad »den kronede drage«.

Fundet af fossiler af Guanlong wucaii har været vigtig for forståelsen af dinosaurernes udvikling. Før fundet var det ældste fossil af kæmpeøglerne 130 millioner år gammelt, nu blev yderligere 30 millioner år tilføjet til deres historie.

Udseende
Fundne viste at øglen havde sylespidse tænder og små krogede arme. Menuen stod på råt kød.

Guanlong wucaii kendes alene fra 2 individer. Det ene er et eksemplar af en voksen, der menes at have været cirka 12 år, og det andet fossile er en ung øgle på omkring 6 år. Begge fund er fra det nordvestlige Kina. De øvrige fund fra kæmpeøglerne er alle fra det nordamerikanske kontinent.

Som hos andre dinosaurer er der mange forhold omkring udseendet som ikke kan udledes af fossilerne. Det kan dog ses at Guanlong wucaii løb på to ben og at hanekammen på den unge øgle er væsentlig mindre og afgrænset til den yderste del af snuden, mens det voksne individ havde en større og mere udbredt hanekam. Begge individernes hanekamme var smalle, sarte strukturer som højst sandsynlig fungerede som et signalapparat.

Højden på øglen var cirka 3 meter. Til sammenligning blev den senere tyrannosaurus rex helt op til 10 meter i højden.