LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Afghanistan
Afghanistan er et land i Centralasien. Landet har grænse med Pakistan i syd og øst, Iran i vest, Kina i den yderste østlige del, Turkmenistan, Tadjikstan og Uzbekistan i nord.
د افغانستان اسلامي دولت
Da Afghanistan Islami Dawlat
Islamic Republic of Afghanistan
Afghanistans flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogPushtu og persisk
HovedstadKabul
PræsidentHamid Karzai
Areal
 - Total
 - Heraf vand

647.500 km²
0%
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

28.717.213
43/km²
UafhængighedFra Storbritannien 19. august 1919
ValutaAfghani (AFN)
TidszoneUTC +4:30
NationalmelodiSououd-e-Melli
Internetdomæne.AF
International tlfkode93

Historie
Uddybende artikel: Afghanistans historie
Afghanistans tidligste historie er alene kendt gennem spredte notitser hos græske og orientalske forfattere. I oldtiden var landet delt i flere områder, for eksempel Arien i omegnen af Herat og Arachosien i omegnen af Kandahar. I lang tid hørte Afghanistan til det persiske rige. Fra Persien gik Alexander den Store's erobringstogt gennem Afghanistan til Baktrien og derfra til Indien.

Fra 1220 var Afghanistan under mongolernes herredømme og senere under kongen af Delhi.

1540 erobrede perserne Afghanistan og alene afbrudt af stormogulerne hersker de i landet indtil englænderne bliver den væsentligste magtfaktor i landet fra 1830'erne.

Politik
Monarkiet i Afghanistan afskaffedes i forbindelse med et militærkup i 1973, fire år senere, i 1977 erklæredes nationen som en republik. Kommunisterne tog magten i landet i 1978 og styrede landet som en folkedemokratisk republik ud fra den sovjetiske model. Alle partier undtagen det kommunistiska PDPA var forbudte. 1987 genindførtes flerpartisystemet, dog stadig underordnet den kommunistkontrollerede Nationale front (NF). 1990 blev socialismen tonet ned og i steden for blev islam fremhævet som nyt totalitært styresystem.

Efter at den islamiske guerilla tog magten over landet 1992 styredes Afghanistan provisorisk af et råd. Derefter kom en ny forfatning 1993, men de fik aldrig nogen praktisk betydning eftersom modsætningerne indenfor rådet førte til fortsat borgerkrig. En ny provisorisk forfatning indførtes senere i juli 1996, en forfatning som heller ikke trådte i kraft grund af talebanbevægelsens magtovertagelse i september måned samme år. Talebanerne ændrede navnet på Afghanistan till Islamiske emirat Afghanistan. Mohammed Omar fik titlen amir al-muminin (De troendes hærfører).

I praksis opstod selvstyrende småstater i områder dominerede af etniske minoriteter, dette skete under borgerkrig i 1992. Ni år efter, under efteråret 2001 da USA udsatte Afghanistan for omfattende bombeangreb efter terrorangrebet mod USA, tiltrådte FN med hjælp af en provisorisk administration sammensat af repræsentanter for alle etniske grupperinger. Den 4 januar 2004 blev en helt ny forfatning indført, som banede vej for frie valg den 9. oktober samme år. Valget resulterede i at den siddende præsident Hamid Karzai fik en længere periode som præsident.

Administrativ inddeling
Afghanistan er opdelt i 32 provinser (velayat, ental - velayat)
Badakhshan, Badghis, Baghlan, Balkh, Bamian, Farah, Faryab, Ghazni, Ghowr, Helmand, Herat, Jowzjan, Kabol, Kandahar, Kapisa, Khowst, Konar, Kondoz, Laghman, Lowgar, Nangarhar, Nimruz, Nurestan, Oruzgan, Paktia, Paktika, Parvan, Samangan, Sar-e Pol, Takhar, Vardak og Zabol

Geografi
Afghanistan er et fjeldrigt land med sletter i nord og sydvest. Det højeste punkt er Nowshak, 7485 meter over havet. Store dele af landet er tørt, og ferskvandstilgang er begrænset. Afghanistan har indlandsklima med varme somre og kolde vintre. Landet bliver jævnligt rystet af jordskælv.

De største byer i Afghanistan er hovedstaden Kabul, Herat, Jalalabad, Mazar-e Sharif og Kandahar.

Økonomi

Demografi

Kultur