LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Albanien
Republikken Albanien er et land i Sydøsteuropa. Det har grænse med Serbien og Montenegro i nord, Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien i øst, og Grækenland i syd. Kystlinjen vest for landet udgøres af Adriaterhavet.
Republika e Shqiperise
Albaniens flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogAlbansk
HovedstadTirana
PræsidentBamir Topi
PremierministerSali Berisha
Areal
 - Total
 - Heraf vand

28.748 km²
4,7 %
Befolkning
 - Total (2003)
 - Pr. km²

3.582.205
122/km²
Uafhængighed28. november 1912
ValutaLek (ALL)
TidszoneUTC +2
NationalmelodiHymni i Flamurit
Internetdomæne.AL
International tlfkode355

Historie
Albanien har været del af en række græske kolonier, efterfulgt af en periode som del af den romerske provins Illyricum. Efter at have været underlagt en række lande, blev Albanien i 1478 en del af Det Ottomanske Rige.
Efter den første balkankrig erklærede Albanien sig i 1912 uafhængig fra det ottomanske rige. Landet var dog fortsat turbulent. Under 2. verdenskrig var landet besat af Italien, men med en primært kommunistisk modstandsbevægelse under Enver Hoxha som overtog magten da italienerne forlod landet.
Indtil 1990, fem år efter Hoxhas død, var Albanien en meget isoleret stat. Et flerpartisystem er så småt ved at opstå, men landet er præget af meget alvorlige økonomiske problemer, organiseret kriminaliet, og et stort antal flygtninge fra Kosovo.

Politik
Statsoverhovedet er præsidenten, som vælges af Kuvendi Popullor, eller folkets forsamling. Den væsentligste del af forsamlingens 155 medlemmer vælges ved valg hvert 5. år. Præsidenten har en regering af ministre, som udnævnes af præsidenten.

Administrativ inddeling
Albanien er opdelt i 36 distrikter, eller rrethe som de kaldes på albansk. Hovedstaden Tirana har en speciel status. Distrikterne er:
                        

Geografi
Albanien består primært af bakke og bjerg terræn, det højeste bjerg har en højde på 2.753 meter. Landet har et tempereret klima med kolde vintre og varme somre.

Udover hovedstaden Tirana, med 300.000 indbyggere, er de vigtigste byer Durrës, Elbasan, Shkodër, Vlorë og Korçë.

Økonomi
Albanien er Europas fattigste land. Halvdelen er befolkningen er landbrugere, og en femtedel af befolkningen arbejder uden for landets grænser. Landet har en høj arbejdsløshed, udbredt korruption på alle samfundslag og udbredt organiseret kriminalitet.

Albanien modtager støtte fra udlandet, primært fra Grækenland og Italien.

Demografi
Hovedparten af befolkningen (95%) er albanere. Landet har dog en væsentlig græsk minoritet. En række indbyggere med etnisk albansk baggrund bor endvidere i naboområdet Kosovo. Sproget er albansk, men der tales dog også græsk, primært af den græske minoritet.

Siden besættelsen af det ottomanske rige er hovedparten af albanerne muslimer. Religionen er blevet bevaret selv om den under kommunismen var forbudt. Den østlige ortodokse kirke og den katolske kirke er de to næstvigtigste religioner i Albanien.

Kultur
Albaniens mest kendte forfatter er Fan Noli.