LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Andorra
Andorra, fransk Andorre, en lille, halvt uafhængig republik i de østlige Pyrenæer mellem Frankrig og Spanien. Landet består af flere bjergdale, af hvilke den største gennemstrømmes af Gran Balira, et tilløb til Ebro's biflod Segre.

Andorra var engang opfyldt af tætte skove. Navnet Andorra skal komme af det mauriske Aldarra, »Stedet, som er tæt bevokset med træer«; men skovene er nu for størstedelen anvendte til brændsel. Klimaet er koldt, Vintrene strenge. Det meste af landet bruges som alpegræsgange. De lavere liggende sydskråninger er dog veldyrkede og her dyrkes der korn, kartofler, frugt og tobak.
Principat d'Andorra
Andorras flag
og våbenskjold
National motto: Virtus Unita Fortior
Officielt sprogCatalansk
HovedstadAndorra la Vella
Fransk fyrsteJacques Chirac
Katalansk fyrsteJoan Enric Vives Sicilia
RegeringslederAlbert Pintat Santolària
Areal
 - Total
 - Heraf vand

468 km²
0,0 %
Befolkning
 - Total (2003)
 - Pr. km²

69.150
144,5/km²
Uafhængighed1278
ValutaEuro (€)
TidszoneUTC +1
NationalmelodiEl Gran Carlemany
Internetdomæne.AD
International tlfkode376

Historie
Andorra som efter sagnet skal være grundlagt af Karl den Store, er det eneste nuværende eksempel på den uafhængighed, som i middelalderen mange af Pyrenæernes dale besad. 1278 blev suveræniteten over Andorra delt lige mellem biskopperne af Urgel og greverne af Foix; disse sidste blev siden også konger af Navarra og med Henrik 4. konger af Frankrig, og således kom halvparten af suveræniteten over Andorra i den franske stats eje. Jalousien mellem de to protektorer (bag Biskoppen af Urgel står Spanien) var den egentlige årsag til, at Andorra kunne bevare sin uafhængighed.

Administrativ inddeling
Andorra er organiseret i syv kommuner kaldet parishes (parròquies, ental - parròquia): Kultur
Det officielle sprog er catalansk, men andre sprog så som spansk og fransk er også i brug. den største religion er katolicisme. Andorras kultur er stort set den samme som den catalanske generelt. Andorra er hjemsted for mange folkedanse, blandt andet contrapàs og marratxa. Andorras folkemusik har mange lighedspunkter med folkemusikken hos landets naboer.