LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Angola
Angola er et land i Afrika. Landet grænser op til Namibia, Den Demokratiske Republik Congo, Republikken Congo og Zambia.
República de Angola
Angolas flag
og våbenskjold
National motto: Virtus Unita Fortior
Officielt sprogPortugisisk
HovedstadLuanda
PræsidentJosé Eduardo Dos Santos
PremierministerFernando da Piedade Dias dos Santos
Areal
 - Total
 - Heraf vand

1.246.700 km²
0 %
Befolkning
 - Total (2003)
 - Pr. km²

10.776.500
8,6/km²
UafhængighedFra Portugal
11. november 1975
ValutaKwanza
TidszoneUTC +1
NationalmelodiAngola Avante
Internetdomæne.AO
International tlfkode244

Historie
Landet var en portugisisk koloni indtil 1975. Herefter blev landet selvstændigt, men en lang række af blodige borgerkrige har præget landet siden. De forskellige oprørsbevægelser har været i kamp selv før uafhængigheden og kampene er fortsat op til i dag (2002). De væsentligste oprørsbevægelser har været MPLA og Unita. MPLA blev under den kolde krig støttet af Sovjetunionen og Cuba. USA og Sydafrika støttede Unita.

Det første forsøg på en fredsslutning på indledt i 1991. Der blev afholdt valg som MPLA vandt og Unita fortsatte herefter den væbnede kamp. Der blev igen i 1994 forsøgt en fred med Lusakaaftalen. FN-soldater blev indsat for at underbygge aftalen, men der blev aldrig opnået ro i landet. I 1998 brød aftalen fuldstændig sammen. Unitas leder Jonas Savimbi blev dræbt i februar 2002, og en ny fredsslutning blev indledt i april 2002. Aftalen bygger på Lusakaaftalen og har indebært at en række af Unitas soldater er blevet integreret i Angolas hær. De øvrige soldater befinder sig i særlige lejre.

Generelt er landet herefter præget af de store ødelæggelser efter borgerkrigene, og det estimeres at cirka 4 millioner af landets 14 millioner indbyggere er interne flygtninge. Landet står derfor over for et kæmpe opbygningsarbejde.

Politik
Den udøvende myndighed i regeringen består af præsidenten, premierministeren og ministrene. Den relle magt er i dag koncentreret hos præsidenten. Ministerrådet, bestående af alle ministre og vice-ministre mødes jævnligt for at diskutere politiske emner. Guvernørerne over de 18 provinser udvælges og fjernes efter præsidentens behag.

Grundloven af 1992 beskriver regeringens struktur og afgrænser borgernes rettigheder og pligter. Det juridiske system er basseret på portugisisk forbillede, men er svag og kun implementeret i enkelte områder. Domstole fungerer alene i 12 af 140 kommuner.

Præsidenten har annonceret at det er regeringens intention at afholde valg i 2009. Såfremt dette skulle ske vil det være det første valg siden 1992.

Provinser
Angola er opdelt i 18 provinser. Provinserne er:
                        

Geografi
Angola har grænse med Namibia i syd, Zambia i øst, Den Demokratiske Republik Congo i nordøst, Atlanterhavet i Vest. Det ekstraterritorialt område Cabinda har grænse med Republikken Congo i nord. Angolas hovedstad Luanada ligger ved Atlanterhavskysten i den nordvestlige del af landet.

Økonomi

Demografi

Kultur