LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Antigua og Barbuda
Antigua og Barbuda er et land i Caribien. Syd for landet ligger øen Guadeloupe, mod sydøst øen Montserrat og mod vest Saint Kitts og Nevis.

Antigua and Barbuda
Antigua og Barbudas flag
og våbenskjold
National motto: Each Endeavouring, All Achieving
(Hver enkelt stræber, alle opnår)
Officielt sprogEngelsk
HovedstadSaint John's
DronningElizabeth 2.
PremierministerBaldwin Spencer
Areal
 - Total
 - Heraf vand

442 km²
0 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

68.722
155,1/km²
UafhængighedFra Storbritannien
1. november 1981
ValutaØstcaribisk dollar (XCD)
TidszoneUTC -4
NationalmelodiFair Antigua, We Salute Thee
Internetdomæne.AG
International tlfkode1-268

Historie
De første bosættelser på øerne kan dateres til 2400 f.Kr. Øen Antigua blev tidligere kaldt Wadadli af de indfødte. Christoffer Columbus landede på øen Antigua på sin anden rejse i 1493 og navngav øen. Tidlige bosættelser af spaniere og franskmænd blev efterfulgt af englænderne, som opbyggede en koloni i 1667 ved at transportere irske katolikker til Antigua. Slaveriet der drev sukkerplantagerne på Antigua blev opgivet i 1834.

Øerne blev en uafhængig stat indenfor Commonwealt of Nations i 1981 og Vere Bird blev den første premierminister.

Politik
Antigua og Barbuda er en del af Commonwealth og statsoverhovedet er dronning Elizabeth 2., som er repræsenteret på Antigua og Barbuda af en guvernør, som også er leder af regeringen. Premierministeren er normalt lederen af det vindende parti ved valget til repræsentanternes hus (17 medlemmer), der afholdes hvert 5 år. Det andet kammer er Senatet (17 medlemmer) som udnævnes af guvernøren. Landets nuværende premierminister er Baldwin Spencer (24. marts 2004 - ).

Provinser
Antigua er opdelt i 6 parishes:
                        
Øen Barbuda og den ubeboede ø Redonda har hver en afhængighedsstatus.

Geografi
Landet består af en række øer, hvor Antigua er den største og den tættest befolkede. Barbuda beliggende nord for Antigua er den anden hovedø. Øerne har et varmt, tropisk klima, med ganske konstante temperaturer året rundt. Den ubeboede ø Redonda tilhører også Antigua og Barbuda.

Øerne er lavt beliggende, med det højeste punkt Boggy Peak på 402 meter. Det lille lands hovedby er hovedstaden Saint John's på Antigua; Barbudas største by er Codrington.

Økonomi

Demografi
Hovedparten af befolkningen er efterkommere efter slaver som arbejdede i sukkerplantagerne, men der er også grupper af europærere, specielt irere, briter og portugisere. Det officielle sprog er engelsk, men de fleste lokale taler patois.

Så godt som alle er kristne, med den angelsaksiske kirke som den største menighed (cirka 44 %).

Kultur