LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Armenien
Armenien (armensk: Հայաստան, Hayastan, Hayq) er et bjergrigt land, der grænser op til Georgien i nord, Aserbajdsjan i øst samt en eksklave tilhørende Aserbajdsjan i syd og Tyrkiet og Iran i syd. Landet ligger i det østligste Europa i Kaukasus.
Հայաստանի Հանրապետություն
Hajastani Hanrapetut'jun
Armeniens flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogArmensk
HovedstadJerevan
PræsidentRobert Kocharian
PremierministerSerzh Sargsyan
Areal
 - Total
 - Heraf vand

29.800 km²
4,7 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

2.982.904
100,1/km²
Uafhængighed
- Erklæret
- Anerkendt
Fra Sovjetunionen
23. august 1990
21. september 1991
ValutaDram (AMD)
TidszoneUTC +4
NationalmelodiDruk tsendhen
Internetdomæne.AM
International tlfkode374

Historie
Armenien fremhæver sig som værende den første nation der formelt indførte kristendommen (tidligt i det 4. århundrede). På trods af perioder med selvstyre, blev Armenien igennem tiderne underlagt forskellige riger inklusiv Det romerske Rige, Det byzantiske Rige, araberne, perserne og Det ottomaniske Rige. Det blev en del af Rusland i 1828 og Sovjetunionen i 1920.

Armenske ledere og landet er konstant i konflikt med det muslimske Aserbajdsjan over Nagorno-Karabakh, et primært armensk befolket område, tildelt til Aserbajdsjan i 1920'erne af Sovjetunionen. Armenien og Aserbajdsjan begyndte at kæmpe indbyrdes om området i 1988. Konflikten eskalerede efter at begge lande blev uafhængige fra Sovjetunionen i 1991. I maj 1994, da der blev indført en våbenhvile, holdt armenske styrker ikke kun Nagorno-Karabakh men også en del af Aserbajdsjan.

Begge siders økonomi er blevet hårdt ramt af konflikten og den udeblivende løsning på konflikten. Tyrkiet indførte en økonomisk blokade af Armenien og lukkede den fælles grænse på grund af den armenske besættelse af Nagorno-Karabakh.

Politik

Provinser
Bhutan er inddelt i 11 provinser (marzer, ental marz). Provinserne er:
                        

Geografi
Terrænet er hovedsageligt bjergrigt, med floder med stærk strøm og få skovområder. Klimaet er højlandskontinentalt; varme somre og kolde vintre. Landet stiger til 4.095 meter over havets overflade ved bjerget Aragats, og der er ingen områder under 400 meter over havets overflade. Bjerget Ararat, som anses af armenierne som et symbol på deres land, er det højeste bjerg i regionen, men bjerget har siden 1915 været besat af Tyrkiet.

Økonomi

Demografi

Kultur