LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Bahamaøerne

The Bahamas
The Commonwealth of The Bahamas
Bahamaøernes flag
og våbenskjold
National motto: Forward, Upward, Onward Together
Officielt sprogEngelsk
HovedstadNassau
DronningElizabeth 2.
PremierministerHubert Ingraham
Areal
 - Total
 - Heraf vand

13.878 km²
28 %
Befolkning
 - Total (2007)
 - Pr. km²

330.549
23,3/km²
Uafhængighed
- Selvstyre
Fuld uafhængighed
Fra Storbritannien
1964
10. juli 1973
ValutaDollar (BSD)
TidszoneUTC -5
NationalmelodiMarch On, Bahamaland
Internetdomæne.BS
International tlfkode+1 242
Bahamaøerne (Bahamas) er en østat bestående af 700 øer (heraf 30 beboede) i Atlanterhavet sydøst for Florida og nord for Cuba.

Historie
Bahamaøerne opdagedes 1492 af Columbus, der først landede på San Salvador (måske identisk med Watlings Island). De oprindelige indbyggere blev snart ført til Haiti af spanierne, hvor de omkom i bjergværkerne. Englænderne grundlagde 1666 en koloni på New Providence, men blev flere gange fordrevet af spanierne, og kolonien ophævedes 1703. De folketomme øer var tilholdssted for sørøvere; for at forhindre dette tog englænderne 1718 igen øerne i besiddelse. 1781 blev Bahamaøerne igen erobret af spanierne, men kom dog ved freden 1783 under England. 1848 blev den sydøstlige øgruppe, Caicos- og Turksøerne, i administrativt henseende skilt fra Bahamaøerne og forenet med Jamaica.

Politik

Administrativ inddeling
Bahamaøerne er inddelt i 31 distrikter:

Geografi
øerne er lave og deres form i de fleste tilfælde smal og langstrakt. Jordbunden består af klak, delvis dækket af mergel, ler og muld. Bahamaøerne kan opfattes som de øverste partier af et stort plateau af koralkalk, der i øvrigt er overskyllet af havet, som mellem øerne for størstedelen er lavvandet; dog findes der naturlige kanaler med dybere vand. Floridastrædet adskiller Bahamaøerne fra Florida og den gamle Bahamakanal skiller Bahamaøerne fra Cuba.

Klimaet på Bahamaøerne er overalt tropisk; middeltemperaturen for de varmeste måneder (juni-september) er 31 grader, for de koldeste (januar-marts) 19 grader.

Bahamaøerne har lidt betydeligt under orkaner og tørke.

Økonomi

Demografi

Kultur