LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Bangladesh
Bangladesh er et land i Sydasien. Det hed tidligere (før 1971) Østpakistan. Grænselandene er Indien mod vest, nord og øst og Burma mod øst. Mod syd ligger Det Indiske Ocean.
গনপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
Gôno Projatontri Bangladesh
Bangladeshs flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogBengali
HovedstadDhaka
PræsidentIajuddin Ahmed
PremierministerKhaleda Zia
Areal
 - Total
 - Heraf vand

144.000 km²
7,0 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

147.365.352
1.023,4/km²
Uafhængighed
- Erklæret
- Anerkendt
Fra Pakistan
26. marts 1971
16. december 1971
ValutaTaka (BDT)
TidszoneUTC +6
NationalmelodiAmar Shonar Bangla
Internetdomæne.BD
International tlfkode880

Historie
Bangladesh er et forholdsvist nyt land, der har haft en turbulent levetid med diktatur og siden 1992 demokrati. Indtil 1947 var landet en del af det engelske koloniherredømme. Efter englændernes tilbagetrækning blev Indien delt op i det hinduistiske Indien og det muslimske Pakistan. Bangladesh var det daværende Østpakistan, mens det, der i dag kendes som Pakistan, kaldtes Vestpakistan. Bangladesh blev uafhængigt i 1971.

Politik
Bangladesh er politisk styret af en parlamentarisk regering. Præsidenten er statsoverhoved, dog uden reel magt, mens regeringen er ledet af statsministeren. Der er to store partier, der skiftes til at have regeringsmagten, henholdsvis Bangladesh National Party og Awami League. Partierne er ideologisk ikke langt fra hinanden, men er alligevel i voldsom opposition. A ttentatforsøg mod politikere samt strejker er et ofte set fænomen. I august 2004 var der et granatangreb mod oppositionslederen. Det førte til, at 21 af oppositionspartiets medlemmer blev dræbt, og at lederen af partiet blev såret. I januar 2005 blev den tidligere finansminister dræbt i et andet granatangreb, og flere andre attentatforsøg har fundet sted. Politisk er landet ustabilt.

Bangladesh er et moderat muslimsk land uden voldsom religiøs fundamentalisme.

Administrativ inddeling

Geografi
Landets geografiske udstrækning svarer til cirka tre gange Danmarks størrelse, og det er omtrent ligeså fladt, dog med enkelte perifere bjergregioner. Bangladeshs geografiske placering betyder, at det fungerer som en tragt for vandet fra tre af de store floder, der kommer fra bjergregionerne nordpå og munder ud i landet: Brahmaputra, Ganges og Meghnafloderne. Denne tragtformation samt de voldsomme mængder vand, der falder i monsunperioden, medfører, at store dele af befolkningen bliver nødt til at flytte i de perioder, hvor vandmasserne er mest voldsomme. Hvert år lider landet af oversvømmelser, der blandt andet nedbryder den i forvejen sparsomme infrastruktur.

Økonomi
Bangladesh har, siden det blev uafhængigt, taget adskillige tiltag inden for den økonomiske sektor og følger en liberal markedsøkonomi. På det politiske område forsøger man at tiltrække udenlandske investeringer ved at give de udenlandske investorer en række fordele, blandt andet fordelagtige skattefradrag. Som udenlandsk investor kan man blandt andet etablere 100 % udenlandsk ejede selskaber og et joint venture med en lokal privat partner eller med en partner fra den offentlige sektor.

Den største eksportvare fra Bangladesh er tekstiler, der i 2003-2004 udgjorde cirka 75 % af den samlede eksport. Selvom der også er en vis eksport af te, læder og frosne rejer, skaber den store afhængighed af eksport fra tekstilsektoren en vis usikkerhed i økonomien overfor ændringer i verdensøkonomien. EU er landets største handelspartner, og aftager næsten 20 % af landets eksport.

Bangladesh er et fattigt, overbefolket og ineffektivt styret land. Cirka halvdelen af BNP ($ 61,94 milliarder, 2004) kommer fra servicesektoren, selvom næsten to tredjedele af indbyggerne arbejder i landbrugssektoren, hvor ris er den vigtigste afgrøde. Der er adskillige større forhindringer for en voksende økonomi. De årlige cykloner og oversvømmelser, de dårlige havnefaciliteter, en voksende arbejdsstyrke, der ikke kan absorberes af landbrugssektoren, forsinkelser i udnyttelse af naturressourcer (naturgas), manglende elektricitetsforsyning, og langsom implementering af økonomiske reformer er alt sammen med til at forhale udviklingen. De økonomiske reformer forsinkes i mange tilfælde af politiske uoverensstemmelser og korruption på alle niveauer. Selvom der er mange hindringer, har der alligevel været en støt økonomisk vækst på cirka 5 % de sidste mange år. Mange bangladeshiske virksomheder var i 2004 generelt baseret på afhængighed af billig arbejdskraft og lokale ressourcer og afhængighed af udenlandske virksomheders teknologioverførsel.

Demografi
Befolkningstallet er blandt det største i verden, og er anslået til 147 millioner, hvoraf de fleste indbyggere lever under fattigdmsgrænsen. Befolkningstætheden svarer rundt regnet til, at hele den danske befolkning flyttede nord for Limfjorden.

Det officielle sprog er bengali, mens engelsk er det andet sprog og er bredt benyttet i undervisning og i forretningsverdenen.

Kultur