LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Bermuda
Bermuda er et oversøisk britisk territorium bestående af en isoleret gruppe af lave oceaniske koraløer beliggende i Nordatlanterhavet 1.000 kilometer østsydøst for staten North Carolina i USA under cirka 32° 20' nordlig bredde og 64° 50' vestlig længde.
Bermuda
Bermudas flag
og våbenskjold
National motto: Quo Fata Ferunt
Officielt sprogEngelsk
HovedstadHamilton
GuvernørSir John Vereker
PremierministerAlex Scott
Areal
 - Total
 - Heraf vand

58,8 km²
0,0 %
Befolkning
 - Total (2003)
 - Pr. km²

64.482
1.096/km²
Uafhængighed
ValutaBermuda dollar
TidszoneUTC -4
NationalmelodiGod Save the Queen
Internetdomæne.BM
International tlfkode1-441

Historie
Bermuda var oprindelig ubeboede. De opdagedes 1503 (årstal dog usikkert) af spanieren Juan de Bermudez, efter hvem de fik navn. Territoriet omtales første gang da Peter Martyr i 1511 udgav sin Legatio Babylonica, som nævner Bermuda. Både spanske og portugisiske skibe benyttede øerne som forsyningsområder for frisk kød og vand.

Bermuda blev permanent beboet da Sea Venture, der var på vej til en ny koloni i Amerika, forliste ud for Bermuda i 1609 (denne begivenhed er afbildet på territoriets våbenskjold). På foranledning af kaptajen Sir George Somers begyndte den engelske kolonisation 1612. Bermuda kaldes derfor også tit i ældre tid Somers Islands. På dette tidspunkt blev en produktion af tobak startet op til markedet i London. Oprindelig var øerne knyttede til den engelske koloni Virginia.

Der gik dog ikke lang tid før kolonien Virginias produktion af tobak overgik Bermudas i både kvalitet og kvantitet. Produktionen aftog derfor kraftigt på øerne, og øerne hensank lidt i glemslen indtil en periode med bådebygning fik gang i økonomien på øerne igen. Øerne havde store områder med Bermuda ceder og det var særdeles velegnet til bygning af hurtige både.

For England var Bermuda af stor vigtighed som marinestation i det vestlige Atlanterhav. På Øen Ireland fandtes værfter, arsenal, kaserne og en stor flydedok samt fæstningsværker, der beherskede adgangen til krigshavnen ved øen St George. Alt sammen bygget efter den amerikanske revolution. Under 2. verdenskrig fik USA via deres lend-lease aftale med Storbritannien rettigheder til baser på øen. Samtlige militære baser er dog i dag afviklet, og USA overgav i 2002 endelig deres baser til det lokale styre. En række miljøforhold havde udskudt overdragelsen der ellers skulle være foregået i 1995.

I begyndelsen af det 20. århundrede, udvikledes et moderne transport og kommunikationssystem og Bermuda blev en populær destination for rige amerikanske, canadiske og britiske turister. Den amerikanske tarif Smoot-Hawley Tariff Act fra 1930 standsede Bermudas ellers succesfulde eksport af friske grøntsager til USA og øerne var derfor tvunget til at satse på sin turistindustri. I dag er denne den næstvigtigste industrigren kun overgået af finansområdet.

Politik

Geografi
Bermuda består af en række af 5 uregelmæssigt formede mindre øer (Ireland, Somerset, Bermuda, St Davis, St Georges) samt over 150 småøer, hvoraf dog kun 15 er beboede. Bermuda har et samlet areal på cirka 58 kvadratkilometer med (2003) 64.000 indbyggere.

Øgruppen hæver sig over havet på den sydlige del af et stort, ovalt ringrev (atol), hvis udstrækning er cirka 37 kilometer fra sydvest til nordøst, bredde 19 kilometer, og hvis nordlige parti næsten ganske er under vand, selv ved ebbetid. Igennem revet fører 2-3 vanskelige passager ind i en central lagune med en middeldybde af 13-15 meter. Denne koralbygning, der er den fra ækvator længst bortliggende, kroner toppen af en isoleret, undersøisk banke af vulkansk oprindelse, der sænker sig til alle sider og ved dybder på over 5.000 meter er skilt fra Nordamerika og de vestindiske Øer. Øerne, hvis største højde er 80 meter, sammensættes af brudstykker af koralrevet, mere eller mindre hærdnet, sammenblæst koralsand, snart optrædende som en kompakt, kornet kalksten, der er anvendelig til bygningsbrug, snart som løsere masser med skaller af landsnegle, ja endog i form af friske, vandrende kalksandsklitter. Ved forvitring af kalken fremkommer røde lerarter, der i forskelligt forhold blandet med humusstoffer og koralsand danner en frugtbart jord, især i de lavere egne. Regnvandet siver igennem den porøse kalk, og floder, ferskvandssøer og kilder mangler. Regnvandet opsamles i cisterner, og brøndvandet er til dels brakt.

Bermuda har ved fremhersken af sydvestlige og sydlige luftstrømninger et fugtigvarmt, oceanisk klima. Juli-oktober er tempereret tropisk, Luften næsten dampmættet og sløvende lummer; men den milde vinter bringer større friskhed, især med de da hyppigere vest- og nordvestlige vinde, end ikke snefald er ukendt. Vejrliget er især om vinteren hyppig stormfuldt med mørk himmel og oprørt hav, og selv de berygtede vestindiske orkaner hjemsøger, om end sjældnere, i eftersommeren øerne, der tjener talrige havarerede skibe som nødhavn. Klimaet er ingenlunde usundt. Om vinteren benyttes øerne som kursted af amerikanerne.

På den 39 kvadratkilometer store hovedø Mainland eller Bermuda ligger hovedstaden, Hamilton, der har (1911) 2.627 indbyggere og er sæde for den engelske guvernør og administration.

Flora og fauna
Den oprindelige flora, der tæller cirka 120 arter blomsterplanter, har en tropisk karakter og sammensættes af elementer fra Vestindien og det sydlige Nordamerika, der må tænkes hidførte i tidernes løb ved Golfstrømmens, stormenes eller fuglenes hjælp. Øerne er endnu for en stor del dækkede af en skov-og buskvegetation, hvis mest fremtrædende type er »Bermudas cederen« (Juniperus bermudiana L.). Enkelte steder ser man i brakvandssumpe en tropisk vegetation af mangrover. Indførte af mennesket er talrige planteformer og særlig kulturplanter (kartofler, tomater, arrowroot, kål, blomsterløg, meloner, kassava et cetera). Talrige tropiske prydplanter og frugttræer, dér dog ikke alle modnes, trælles i haverne, således bananer, melontræer, kokos- og daddelpalmer. I hegn er der hyppig plantet nerier.

Dyreverdenen er fattig og af nordamerikanske type. Pattedyr manglede oprindelig. Af fugle ruger kun 11 arter til stadighed på øerne; men de besøges ret regelmæssigt efterår og vinter af cirka 180 amerikanske fuglearter, der til dels af stormen bliver forslåede dertil. Af krybdyr forekommer et nordamerikansk firben. Insektverdenen er fattig og består af vestindiske og nordamerikanske former. Kun blandt landsneglene findes nogle endemiske former. Havet omkring øerne, især over koralrevene, vrimler af organismer. Fiskeriet er dog kun ubetydeligt.

Økonomi
En plantagedrift i tropisk forstand er der ikke tale om. Kvægavlen er ubetydelig; kød og slagtekvæg indføres fra USA. Af industri er der kun tale om lidt skibsbyggeri. Handelen er derimod ikke ringe.

Demografi
I det ovennævnte folketal er medregnet den britiske militærstyrke på Bermuda. Den civile befolkning bestod 1911 af 19.152 personer, hvoraf 6.820 var hvide og resten negre og mulatter. 1891 var folketallet 15.013 og 1850 11.090.

Kultur