LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Bhutan
Bhutan, land på sydskråningen af det østlige Himalaya.
Kingdom of Bhutan
Druk Yul
Bhutans flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogDzongkha
HovedstadThimphu
KongeJigme Singye Wangchuck
PremierministerLyonpo Sangay Ngedup
Areal
 - Total
 - Heraf vand

47.000 km²
0 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

2.232.291
47,5/km²
UafhængighedFra Indien
8. august 1949
ValutaNgultrum (BTN)
TidszoneUTC +6
NationalmelodiDruk tsendhen
Internetdomæne.BT
International tlfkode975

Historie
1774 sluttede det engelske-ostindiske Kompagni en traktat med Bhutan, men gentagne overgreb fra de lokalbefolkningens side gav anledning til straffeekspeditioner og længere eller kortere besættelse af grænsedistrikter.

1864 besattes 11 dale ved vestgrænsen, og ved traktaten af 1865 fik Bhutan et årligt tilskud af 50.000 rupier på betingelse af god opførsel. 1907 afsattes Deb Radsha, hvilken værdighed beklædtes af Dharma Radsha, fra sin myndighed, og guvernøren i Tongsa udnævntes til arvelig Maharadsha. 1910 sluttedes en traktat med den indiske regering, hvorefter udenlandske affærer skulle stå under indisk kontrol, samtidig forhøjedes tilskuddet til 100.000 rupier årlig. Den indiske regering fik derved kontrol over landet, mens to stærke fæstninger Baxa og Divangiri i umiddelbar nærhed af grænsen gjorde kontrollen effektiv.

Politik
Statsoverhovedet er kongen. Der er arvefølge i Bhutan, men kongen kan fjernes af parlamentet, hvis et mistillidsvotum samler mindst to tredjedeles flertal blandt parlamentsmedlemmerne. En egentlig regering blev indført i 1998 og før dette havde kongen selv regeringsmagten. Parlamentet kaldes Tshogdu, og har 154 medlemmer, hvoraf 105 vælges ved demokratiske valg, 12 vælges af religiøse repræsentanter og 37 udpeges af kongen. Valgperioden er 3 år.

Provinser
Bhutan er opdelt i 20 distrikter. Distrikterne er:
                        

Geografi
Den største del af landet er et vildt bjergland med toppe på mere end 7.000 meter mod nord, således Chamalhari (7346 m) og Kulhakangri (7541 m). Fra nord og syd strækker sig dybt nedskårne dale, gennemstrømmede af bifloder til Brahmaputra: Manas, Gadadhar og Vong med deres bifloder. Mod syd når Bhutan ned til sletterne ved Brahmaputra. Landet er rigt på skov og på vilde dyr.

Økonomi
Landets økonomi er en af verdens mindste og mindst udviklede. Basiserhvervene er landbrug og skovbrug, og disse to erhverv beskæftiger 90% af befolkningen. Udenrigshandelen finder først og fremmest sted med Indien. Vandkraftspotentialet i Bhutan er stort, men regeringen er tilbageholdende med udvikling af denne sektor.

Demografi
Befolkningen, der kalder sig selv bhot eller bhutja, er sprogbeslægtet med tibetanerne, bor i dalen og dyrker især ris, majs, hirse og silke. Der holdes gode, små heste. Foruden disse produkter udføres lak, voks, moskus, uldtøj.

Indbyggernes religion er nominelt buddhisme, men i virkeligheden dyrkelse af onde ånder. Det største buddhistiske kloster er i Tasichozong (Tashicodzong) og har 300 munke. I ældre tid havde Bhutan to herskere, en arvelig gejstlig herre, Dharma Radsha, som ansås for en inkarnation af Buddha, og en verdslig, Deb Radsha, som valgtes på tre år af guvernørerne (Penlop) i de tre provinser Paro, Tongsa og Andipur. De to herskere boede om sommeren i Punakha (1.381 meter over havet), om vinteren i Tasichozong. De virkelige herrer var statholderne, som udsugede landet.

Kultur
Bhutan er et af de mest tillukkede samfund i verden, og udlændinges muligheder for at besøge landet er begrænset til udvalgte områder og til en høj pris. Størstedelen af befolkningen lever i små landsbyer, og forsørger sig ved landbrug og avl af yak-okser. Buddhismen er en vigtig del af livet.

Nationalsporten i Bhutan er bueskydning og traditionelle bueskydningskonkurrencer afholdes i de fleste byer.