LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Bulgarien
Bulgarien er et land i den sydøstlige del af Europa på Balkan-halvøen. Mod nord grænser Bulgarien op til Rumænien, mod syd til Grækenland og Tyrkiet, mod vest til Makedonien og Serbien og Montenegro, og mod øst til Sortehavet.
Република България
Republika Bulgariya
Republic of Bulgaria
Bulgariens flag
og våbenskjold
National motto: Sammenhold giver styrke
(bulgarsk: Съединението прави силата)
Officielt sprogBulgarsk
HovedstadSofia
PræsidentGeorgi Parvanov
PremierministerSergey Stanishev
Areal
 - Total
 - Heraf vand

111.002 km²
0,3 %
Befolkning
 - Total (2005)
 - Pr. km²

7.761.000
67/km²
Uafhængighed3. marts 1878
ValutaLev (BGN)
TidszoneUTC +2
NationalmelodiMila Rodino
Internetdomæne.BG
International tlfkode359

Historie
Uddybende artikel: Bulgariens historie
I det 7. århundrede indvandrede en gruppe bulgarere ledet af Khan Asparuh til det nordlige Balkan, hvor de blandede sig med den lokale slaviske og thrakiske befolkning, og dannede det første bulgarske rige. Bulgarien var en vigtig europæisk stat i det 9. og 10. århundrede, og var i strid med Det Østromerske Rige om kontrollen over Balkan. Den bulgarske stat blev slået af russerne i 969, og blev fuldstændig knust og undertrykket som følge af et østromersk angreb under Basileios 2. i 1018.

Bulgarien blev genoprettet i 1185, og fortsatte med at være et vigtigt land i Sydøsteuropa i over to århundreder, mens det kæmpede for sin plads i regionen ved siden af Det Østromerske Rige, Ungarn og korsfarerstaterne i Grækenland indtil det blev indtaget af østromerne i slutningen af det 14. århundrede.

Som følge af Traktaten i Berlin genvandt Bulgarien sin uafhængighed i 1878 som et autonomt fyrstedømme, og som et fuldstændig suverænt kongerige i 1908.

Mellem 1912 og 1913 var landet involveret i krigene på Balkan i en række konflikter med sine nabolande. Under 1. verdenskrig kæmpede Bulgarien på centralmagtenes side, og var allieret med Tyskland, Østrig-Ungarn og Osmannerriget. Under 2. verdenskrig var Bulgarien medlem af aksemagterne. Efter krigen blev landet besat af Sovjetunionen, og blev udråbt til folkerepublik i 1946. I 1990 blev landet igen frit og uafhængigt. Bulgarien blev medlem af NATO den 29. marts 2004, og har ansøgt om optagelse i EU. Det forventes, at landet bliver EU-medlem den 1. januar 2007.

Politik
Bulgariens nuværende forfatning blev vedtaget den 12. juli 1991, og i denne er Bulgarien fastsat som en parlamentarisk republik.

Bulgariens præsident (siden 22. januar 2002 Georgi Parvanov) vælges ved direkte valg for en femårig periode med mulighed for ét genvalg. Den nuværende regering ledes af premierministeren (siden 16. august 2005 Sergej Stanisjev).

Bulgarien har et et-kammerparlament, som kaldes Nationalforsamlingen (Narodno Sabranie), og som består af 240 medlemmer valgt for en fireårig periode. Det seneste valg blev afholdt i juni 2005 og næste parlamentsvalg planlægges afholdt i sommeren 2009.

Administrativ inddeling
Bulgarien er inddelt i regioner og kommuner. Der findes 263 kommuner.

Bulgarien har siden 1999 været inddelt i 28 regioner (oblasti). Hovedstaden Sofia udgør en egen region.

Blagojevgrad
Burgas
Dobritj
Gabrovo
Haskovo
Jambol
Kardzjali
Kjustendil
Lovetj
Montana
Pazardzjik
Pernik
Pleven
Plovdiv
Razgrad
Ruse
Sjumen
Silistra
Sliven
Smoljan
Sofia
Sofia oblast
Stara Zagora
Targovisjte
Varna
Veliko Tarnovo
Vidin
Vratsa

Geografi
Uddybende artikel: Bulgariens geografi
Bulgarien har et samlet areal på 110.993 kvadratkilometer og har et tempereret klima med kolde og fugtige vintre, og varme og tørre somre.

Landet gennemskæres fra øst til vest af Balkanbjergene, som når deres højeste punkt med bjerget Musala syd for Sofia med 2.925 meter.

Landet har en samlet kystlinje ud til Sortehavet på 354 kilometer.

Økonomi
Bulgariens økonomi krympede dramatisk efter 1989, da COMECON-markederne, som Bulgarien havde været tæt knyttet til, gik tabt. Levestandarden faldt cirka 40 procent, men nåede i 2004 igen op på niveauet fra før 1990. Bulgariens økonomi blev også hårdt ramt af FN's sanktioner mod Jugoslavien og Irak. De første tegn på genopretning viste sig i 1994, hvor bruttonationalproduktet voksede og inflationen faldt. I 1996 kollapsede økonomien dog på grund af manglende international økonomisk støtte og et ustabilt bankvæsen. Siden 1997 har landet oplevet vækstrater på 4-5 procent, øgede udenlandske investeringer og makroøkonomisk stabilitet.

Demografi
83,9 % af landets indbyggere er bulgarer. Der findes også to større minoritetsgrupper, tyrkere (9,4 %) og romaer (4,7 %).

SprogBulgarsk er det officielle og mest anvendte sprog; derudover tales græsk, tyrkisk og armensk.

Aleksander Nevskij-katedralen i Sofia er en af de største ortodokse kirker i Europa. Den ortodokse kirke er den dominerende religion i landet, og 82,6 % af indbyggerne er medlem af den bulgarske ortodokse kirke. 12 % af befolkningen er muslimer, 0,6 % katolikker og 0,4 % protestanter.

Kultur
Bulgariens kultur afspejler historiske påvirkninger fra thrakere, protobulgarer, slaver, østromere, tyrkere og grækere.

Bulgarien har en stor tradition for korsang. Bulgarske kvindekor har i de senere år opnået international berømmelse.

Siden 1200-tallet og 1300-tallet har Bulgarien været kendt for ikonmaleri.

En af de mest kendte nulevende bulgarske kunstnere er Christo Javasjev, bedst kendt under sit fornavn. Han er blandt andet kendt for at have pakket rigsdagen i Berlin og Pont Neuf i Paris ind i plastfolie.