LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Danmark
Kongeriget Danmark er et konstitutionelt monarki, i det nordlige Europa. Kongeriget omfatter udover Danmark også de to selvstyrende områder Færøerne (øgruppe i Nordatlanten) og Grønland (ø i Nordamerika). Danmark er for en stor dels vedkommende omgrænset af hav i form af Østersøen og Nordsøen. Halvøen Jylland har en sydlig landegrænse med Tyskland.
Kongeriget Danmark
Danmarks flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Dronningens valgsprog: Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke.
Officielt sprogDansk
HovedstadKøbenhavn
DronningMargrethe 2.
StatsministerLars Løkke Rasmussen
Areal
 - Total
 - Heraf vand

43.094 km²
1,6 %
Befolkning
 - Total (2001)
 - Pr. km²

5.352.815
124/km²
UafhængighedSiden det 10. århundrede
ValutaDanske kroner
TidszoneUTC +1
NationalmelodiDer er et yndigt land
Internetdomæne.DK
International tlfkode45

Historie
Uddybende artikel: Danmarks historie
Som centrum for vikingernes plyndringer fra det 9. århundrede til det 11. århundrede, var de danske konger en kort periode hersker over England. I 1397 forenede Kalmarunionen Danmark med Sverige, Norge, Finland, Island, Grønland og Færøerne under en konge.
Unionen blev opløst med Sverige og Finlands udtrædelse i 1523. Danmark mistede efterfølgende sine områder i det sydlige Sverige. Efter Napoleonskrigene overgik Norge til Sverige og Island blev gradvist uafhængig i løbet af det 20. århundrede.
Den 9. april 1940 blev Danmark invaderet af Tyskland og forblev besat under 2. verdenskrig. Efter 2. verdenskrig blev Danmark medlem af den europæiske union og NATO.

Politik
Uddybende artikel: Danmarks politik
Danmark har siden 1849 været et konstitutionelt monarki. Den danske regent er for tiden dronning Margrethe 2. Den kongelige magt er dog hovedsagelig symbolsk og reelt styres Danmark af det danske folketing, hvor Anders Fogh Rasmussen for tiden er statsminister. Folketinget har 179 medlemmer. Statsministeren er normalt udpeget fra det største parti. Denne er leder af regeringen, som består af en række ministre. Valg foretages normalt hvert fjerde år, men statsministeren har mulighed for at udskrive valg før valgperioden er udløbet. Styreformen er parlamentarisme.

Danmark afholdt sidst folketingsvalg den 15. september 2011.

Administrativ inddeling
Som følge af strukturreformen 2007 fra 1. januar 2007 blev 13 amter nedlagt og erstattet af en opdeling af landet i 5 regioner, mens 270 kommuner blev reduceret til 98 ved kommunesammenlægninger. Regionerne består af Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland.

Færøerne og Grønland er også en del af kongeriget Danmark. Disse er begge selvstyrende enheder, og har hver 2 sæder i det danske folketing. Udenrigspolitik er dog i høj grad overladt til den danske stat. De færøske og grønlandske territorier garanteres endvidere af det danske militær og flåde.

Geografi
Uddybende artikel: Danmarks geografi
Danmark består geografisk af halvøen Jylland og 405 navngivne øer, hvoraf de 82 er beboede. Landet er placeret i Skandinavien med Østersøen og Nordsøen som nabo, samt med Tyskland som den sydlige grænse for Jylland. De to væsentligste øer er Sjælland og Fyn. Hovedstaden København er placeret på Sjælland. Øen Bornholm er placeret øst for resten af landet i Østersøen. En lang række af øerne er forbundet med broer. Øresundsbroen forbinder Sjælland med Sverige og Storebæltsbroen forbinder Fyn med Sjælland.

Landet er generelt fladt med meget få bakker. (De højeste steder er Møllehøj, Ejer Baunehøj og Yding Skovhøj, hver på cirka 170-171 meter). Klimaet er tempereret med milde vintre og kølige somre.

Økonomi
Uddybende artikel: Danmarks økonomi
Danmark har udviklet sig til en moderne rig nation som deltager i den politiske og økonomiske integration i Europa. Landet har dog ikke tilsluttet sig enkelte elementer af Maastricht traktaten, herunder den fælles mønt og andre interne forhold. Økonomien er markedsorienteret dog med en stor offentlig sektor som står for landets fordeling af velfærden. Levestandarden er høj, valutaen stabil og følger euroen, og landet har en stor udenrigshandel. De væsentligste sektorer i økonomien er landbruget, fremstillingssektoren og medicinalbranchen.

Demografi
Uddybende artikel: Danmarks demografi
Der bor cirka 5,4 millioner mennesker i Danmark, primært af skandinavisk oprindelse. Der er små befolkningsgrupper af inutier (fra Grønland), færinger og immigranter. Rigsdansk tales i hele landet, dog er der små mindretal som har et andet sprog som hovedsprog for eksempel tysk ved grænsen til Tyskland. Øvrige mindre sprog er færøsk og grønlandsk (Inuit dialekt). Der er også en række dialekter med begrænset geografisk udbredelse. Udbredelsen af disse dialekter er dog i kraftig tilbagegang. Engelsk er det primære andet sprog.

Næsten en fjerdedel af befolkningen bor i hovedstaden København.

Omkring 83 % af danskerne er medlem af statskirken, Den Danske Folkekirke (2006 tal). De øvrige religioner er primært andre kristne trosretninger, men der er også jøder, muslimer og enkelte andre trosretninger.

Kultur
Den bedst kendte dansker er højst sandsynlig forfatteren H. C. Andersen, bedst kendt for sine eventyr såsom Kejserens nye klæder og Den grimme ælling.

Andre kendte danskere er filosoffen Søren Kierkegaard, komikeren Victor Borge og fysikeren Niels Bohr. På filmlærredet har instruktører som Lars von Trier og Bille August opnået stor anerkendelse. Asger Jorn er verdenskendt for sine malerier og Carl Nielsen er kendt for sine musikværker.

Danske sportsfolk som Michael Laudrup, Brian Laudrup og Peter Schmeichel er kendt verden rundt for deres evner på en fodboldbane. På catwalken har internationale modeller som Renée Toft Simonsen og Helena Kristensen givet landet omtale.

Helligdage
DatoDansk NavnBemærkninger
1. januarNytårsdag 
Torsdagen før påskesøndagSkærtorsdag
Fredagen før påskesøndagLangfredag
marts/aprilPåskesøndagPåsken omfatter tre dage i Danmark.
Dagen efter påskesøndag2. Påskedag
1. majArbejdernes kampdagIkke alle har fri på denne dag.
5. juniGrundlovsdagFor påmindelse om den danske grundlov fra 1849, for mange en ½ fridag.
VariererSt. BededagEn samling af mindre kristne helligdage.
40 dage efter påskeKr. Himmelfartsdag 
7 uger efter påskePinsePinsen omfatter to dage i Danmark.
24. decemberJuleaften
25. decemberJuledagJulen omfatter tre dage i Danmark.
26. december2. Juledag

Oversigter
Byer - Danmarks dagsommerfugle - Dyreverdenen - Kendte personer - Kongerækken - Museer - Padder og krybdyr - Tidslinje - Vandløb og åer - Øer