LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Fiji
Fiji er beliggende i Oceanien, som en øgruppe i det sydlige Stillehav, cirka to tredjedele af vejen fra Hawaii til New Zealand.
Republic of the Fiji Islands
(Na Matanitu ko Vitn)
Fijis flag
og våbenskjold
National motto: Fear God and honour the Queen
Officielt sprogEngelsk
HovedstadSuva
StatsoverhovedRatu Josefa Iloilovatu Uluivuda
RegeringslederLaisenia Qarase
Areal
 - Total
 - Heraf vand

18.270 km²
minimalt
Befolkning
 - Total (2002)
 - Pr. km²

856.346
46,9/km²
UafhængighedDato fra Storbritannien
10. oktober 1970
ValutaFiji dollar
TidszoneUTC +12
NationalmelodiGod Bless Fiji
Internetdomæne.FJ
International tlfkode679

Historie
De første kendte indbyggere på Fiji ankom fra Sydøstasien. Europæiske opdagelsesrejsende opdagede øerne i det 17. århundrede. De første europæere bosatte sig dog først fast på øerne i det 19. århundrede. Øerne kom under britisk kolonistyre i 1874. Landet opnåede uafhængighed i 1970. Det demokratiske styre blev afbrudt af to militærkup i 1987, udløst på grund af modstand mod en regering domineret af det indiske samfund på øerne.

Forfatningen fra 1990 garanterede etnisk melanesisk/polynesisk kontrol med landet, men førte til en kraftig indisk udvandring. Befolkningsnedgangen førte til økonomiske problemer. Tilføjelser til forfatningen i 1997 gjorde den mere lige for de enkelte befolkningsgrupper. Frie og fredelige valg i 1999 førte til en regering anført af en melanesisk/polynesisk leder. Et år senere blev denne regering afsat ved et kup anført af George Speight, en melanesisk/polynesisk nationalist. Demokratiet blev genindført mod slutningen af 2000 og Laisenia Qarase blev udnævnt som regeringsleder.

I forhold til sin størrelse har Fiji en særdeles effektiv hær og har været en stor bidragsyder til FN-fredsbevarende operationer over hele Jorden.

Økonomi
Bruttonationalprodukt USD 5,9 milliarder (1999)
BNP per indbygger: USD 7.300 (1999)
Medlem af: FN (IMF, ILO, IMO, FAO, WTO, Verdensbanken, WHO), ACP, CP, IBRD, SPC, SPF

Provins
Fiji er organiseret i tre provinser kaldet divions: Øen Rotuma, nord for de øvrige øer, har status som tilknyttet Fiji, med en grad af selvstyre.

Geografi
Fiji består af 322 øer, hvoraf 1/3 er ubeboede. De to væsentligste øer er Viti Levu og Vanua Levu. Viti Levu er sæde for hovedstaden Suva og næsten 3/4 af indbyggerne. Øerne er bjergrige med toppe på op til 1.200 meter og dækket af tropiske regnskove. Øvrige væsentlige byer er Labasa, Lautoka, Nadi og Savusavu.

Nabolande nærmest er Tonga og Vanuatu.

Demografi
Etnisk sammensætning: 51 procent melanesiere/polynesiere, 44 procent indere.
Religion: 52 procent kristne, 38 procent hindu, 8 procent islam.