LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Verdens lande         


Finland
Finland er et nordisk land afgrænset af Østersøen til sydvest, Finske Bugt til sydøst og den Botniske Bugt til vest. Sverige, Norge og Rusland har landegrænse med Finland.
Suomen Tasavalta
Finlands flag
og våbenskjold
National motto: Intet
Officielt sprogFinsk, svensk
HovedstadHelsinki
PræsidentTarja Halonen
StatsministerMatti Vanhanen
Areal
 - Total
 - Heraf vand

337.030 km²
9,4 %
Befolkning
 - Total (2000)
 - Pr. km²

5.175.783
15,4/km²
UafhængighedDato fra Rusland 6. december 1917
ValutaEuro
TidszoneUTC +2
NationalmelodiMaamme
Internetdomæne.FI
International tlfkode358

Historie
Uddybende artikel: Finlands historie
Finlands næsten 700 års fælleskab med det svenske kongedømme begyndte i 1154 med introduktionen af kristendommen af den svenske kong Erik. Svensk blev det dominerende sprog. Efter udgivelsen af det finske nationale epos »Kalevala« og en efterfølgende finsk nationalisme i det 19. århundrede blev finsk igen det dominerende sprog.

I 1809 blev Finland erobret af zar Alexander 1. og blev derefter et autonomt område forbundet med det russiske imperium indtil slutningen af 1917. Den 6. december 1917, kort efter den russiske revolution erklærede Finland sin uafhængighed. I 1918 oplevede landet en kort og meget bitter borgerkrig som prægede landet i årene derefter. Under 2. verdenskrig kæmpede Finland mod Sovjetunionen to gange: Første gang i Vinterkrigen 1939-1940 og igen i 1941-1944. Den sidste krig blev efterfulgt af Laplandskrigen i 1944-1945 hvor Finland kæmpede mod Nazityskland, efter at tyskerne trak deres tropper tilbage fra Nordfinland.

Traktater underskrevet i 1947 og 1948 med Sovjetunionen indeholdt stærke forpligtelser for landet samt en række betingelser for landets territorialgrænser. Efter opløsningen af Sovjetunionen blev det muligt for Finland at føre en anderledes udenrigspolitik, og landet blev medlem af EU i 1995.

Politik
Finland har et blandet præsidentstyre/parlamentarisk system hvor magten er delt mellem præsidenten (som vælges direkte for en 6 års periode), og som har det primære ansvar for nationens sikkerhed og udenrigsforhold, og statsministeren som har det primære ansvar for de øvrige områder. Præsidenten udnævner statsministeren og resten af regeringen. Regeringen består af statsministeren og de øvrige stabsministre samt et "ex-officio" medlem, justitsministeren.

Forfatningsmæssigt er det etkammerede parlament (Eduskunta) med sine 200 medlemmer den øverste myndighed i Finland. Det kan ændre forfatningen, tvinge regeringen til at træde tilbage, og kan omgå præsidentens veto'er. Lovgivning kan foreslås af præsidenten, regeringen eller et af Eduskuntaens medlemmer, som vælges ved et repræsentativt valg for en fire årig periode.

Det retslige system er delt mellem retsinstanser for civile og kriminelle forhold og specialretsinstanster for forholdet mellem offentligheden og de administrative organer. Det finske retssystem består af lokale retsinstanser, regionale appelretsinstanser og en højesteret.

Provinser
Finland består af 6 provinser (läänit, ental - lääni), efter en omorganisering i 1997 hvor der var 12 provinser.
Provinsen Åland øerne har en høj grad af selvstændighed.

Geografi
Finland er de tusind søers land. Mere præcist har landet 187.888 søer og 179.584 øer. Det finske landskab er primært fladt med få bakker og det højeste punkt Haltitunturi med sine 1.328 meter er beliggende i den mest nordlige del af Lapland. Udover de mange søer er landskabet præget af skovområder og en meget lille del som opdyrket landområde. Den største del af øerne er beliggende i sydvest som en del af Aland øerne, og langs den sydlige kystlinje i Finske Bugt.

Klimaet er et nordligt tempereret klima, karakteriseret ved kolde, enkelte gange meget kolde vintre og relativt varme somre. En fjerdedel af Finlands territorium ligger over den arktiske cirkel, og solen går derfor ikke ned om sommeren over en periode på 73 dage, og senere om vinteren står den ikke op i en periode på 51 dage.

Økonomi
Finland har en højt industrialiseret markedsøkonomi, med et BNP per indbygger som i England, Frankrig, Tyskland eller Italien. Dets hovedsektor er fabrikation - især træ, maskinvæsen, telekommunikation og elektronik industri. Handel er vigtigt for landet, da eksporten udgør næsten en trediedel af bruttonationalproduktet. På nær tømmer og en del mineraler er Finland afhængig af råvareimport, energiimport og en lang række råfabrikationsvarer.

Med baggrund i klimaet er landbruget koncentreret om at skabe selvforsyning i de basale fødevarer. Skovdrift, som er en vigtig eksportindtægt, yder en alternativ beskæftigelse for landbefolkningen. En stærkt forøget integration i vesteuropa har ført til at Finland var et af de 11 lande som blev en del af euro-landene den 1. januar 1999. Det forventes at denne integration vil fortsætte i de kommende år, og dominere det økonomiske billede i landet.

Demografi
Der er to officielle sprog i Finland: finsk, som tales af 93 % af finnerne og svensk som tales af finsk-svenskerne, som udgør 6 % af befolkningen. I nord taler cirka 7.000 samere det Finsk-Ugrisk sprog samisk. Andre mindre minoriteter udgøres af russere, jøder og romaere.

De fleste finner (89 %) er medlem af den evangelistiske lutheranske kirke. En minoritet på 1% tilhører den ortodokse østeuropæiske kirke. Resten udgøres af forholdsvis små grupper af romersk-katolske, protestanter og muslimer.

International pressefrihed
Finland er rangeret som nummer 1 ud af 139 lande på det internationale presse friheds indeks.